Home » Știri » Știri sociale » Bacalaureat 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Istorie și care este baremul

Bacalaureat 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Istorie și care este baremul

Manolică Anca / 29.06.2021, 13:24
Bacalaureat 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Istorie și care este baremul

Bacalaureat 2021. Emoții mari pentru absolvenții clasei a XII-a care susțin zilele acestea probele scrise la unul dintre cele mai importante examene din viața lor! Marți, 29 iunie, aceștia au proba scrisă la Istorie, una dintre cele două probe obligatorii ale profilului (Matematică și Istorie). Ce subiecte au avut de rezolvat elevii.

Bacalaureat 2021. Pe 29 iunie elevii claselor a XII-a susțin proba obligatorie a profilului

Elevii susțin timp de trei zile probele scrise ale bacalaureatului. Limba și literatura română, proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) și proba la alegere a profilului și specializării (Geografie, Logică, Chimie, Fizică, Biologie, Informatică). Astăzi, elevii susțin astăzi proba obligatorie a profilului (matematică pentru cei de la profilul real, în funcție de specializare, și istorie pentru cei de la profilul uman).

Din cauza pandemiei de coronavirus, anul școlar 2020 – 2021 a fost unul dificil pentru elevi, care au făcut orele de curs mai mult în mediul online. Iar categoriile de elevi care au fost cel mai afectate de acest stil haotic sunt, cu siguranță, cele din anii terminali care au susținut și vor susține în această perioadă examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021.

Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, nu mai puțin de 114.137 de elevi s-au înscris anul acesta pentru a susține examenul de Bacalaureat 2021. Este vorba despre un procent de 77% dintre cei care au absolvit liceul și care au decis să se înscrie la examenul maturității.

Marți, 29 iunie, elevii susțin proba obligatorie a profilului
Marți, 29 iunie, elevii susțin proba obligatorie a profilului

Reguli stricte și în acest an

La fel ca și în anul precedent, Ministerul Educației a transmis și modul de organizare al examenelor pentru Bacalaureat 2021. S-a ținut cont de situația actuală, având în vedere că încă ne aflăm în stare de alertă, astfel că normele emise de Minister au pus și anul acesta accent pe măsurile sanitare și de distanțare socială.

Așadar, candidații vor avea acces în sala de examen în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate, urmând ca la ora 9:00 să primească subiectele la matematică/istorie. Aceștia se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, după care fiecare va primi câte o coală de hârtie tipizată pe care trebuie scris cu majuscule numele, prenumele tatălui, prenumele personale și toate datele cerute pe colțul de foaie.

Istoria este probă obligatorie pentru profilul uman, dar și pentru filiera vocațională. Aceasta are trei subiecte, fiecare valorând câte 30 de puncte. În primele două subiecte există câteva cerințe, pe baza unor fragmente de text, iar la ultimul punct, elevii vor trebui să facă un eseu pe o temă dată. Vezi AICI un model de test de antrenament pentru istorie. Baremul de corectare îl vezi AICI.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Istorie

Istoria este proba obligatorie a profilului pentru absolvenții de la filiera teoretică, profil umanist, toate specializările și filiera vocaţională – profil artistic, profil sportiv, profil pedagogic, profil teologic. Subiectul la Istorie de la Bacalaureat 2021, cât și baremul de notare se publică pe site-ul nostru imediat ce acestea sunt disponibile.

Subiecte Istorie, BAC 2021 / Sursă foto: edupedu.ro

Subiecte Istorie 2021 / Sursă foto: edupedu.ro
Subiecte Istorie 2021 / Sursă foto: edupedu.ro

Anul acesta, elevii au avut de rezolvat subiectele de la varianta 2. Iată și baremul de corectare și notare.

Barem Istorie, BAC 2021

Barem Istorie, BAC 2021
Barem Istorie, BAC 2021

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2021

Primele rezultate ale probelor scrise de Bacalaureat 2021 se vor afișa pe data de 5 iulie, până la ora 12.00, iar în aceeași zi, până la ora 18.00 se vor putea depune contestațiile, urmând ca pe 9 iulie să fie afișate rezultatele finale.

  • 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 1 iulie 2021 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 5 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
  • 5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
  • 6 – 9 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale

Așadar, după proba obligatorie a profilului (Matematică și Istorie) la Bacalaureat 2021 urmează proba la alegere și cea la limbă maternă, examenele fiind susținute în zile consecutive.