Home » Știri » Știri sociale » Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română. Află și baremul de corectare și rezolvarea

Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română. Află și baremul de corectare și rezolvarea

Manolică Anca / 28.06.2021, 11:18
Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română. Află și baremul de corectare și rezolvarea

Bacalaureat 2021. Emoții mari pentru elevii care se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante examene din viața lor! Luni, 28 iunie, aceștia susțin prima probă de BAC, cea la Limba și literatura română. Iată tot ce trebuie să știi despre examenul din acest an. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii.

Bacalaureat 2021. Pe 28 iunie, elevii susțin examenul la Limba şi literatura română

Pandemia a schimbat, din păcate, și viețile elevilor, anul școlar 2020-2021 fiind un an compromis, cu orele de curs desfășurate mai mult în mediul online. Iar categoriile de elevi care au fost cel mai afectate de acest stil haotic sunt, cu siguranță, cele din anii terminali care au susținut și vor susține în această perioadă examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, 114.000 de elevi, dintr-un total de 148.000, s-au înscris anul acesta pentru a susține probele de la Bacalaureat 2021. Este vorba despre un procent de 77% dintre cei care au absolvit liceul și care au decis să se înscrie la examenul maturității.

La fel ca și anul trecut, Ministerul Educației a transmis și modul de organizare al examenelor pentru Bacalaureat 2021. S-a ținut cont de situația actuală, având în vedere că încă ne aflăm în stare de alertă, astfel că normele emise de Minister au pus și anul acesta accent pe măsurile sanitare și de distanțare socială.

Reguli stricte și la BAC

Așadar, accesul în sălile de examinare se va face în baza actului de identitate între orele 7:30 și 8:30, examenul începând de la ora 9:00. Astfel, din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen. Proba durează trei ore, iar elevii pot părăsi sala de examinare cu minimum o oră jumătate înainte.

BAC 2021. Reguli stricte și în acest an
BAC 2021. Reguli stricte și în acest an

Elevii se vor așeza câte unul în bancă, în ordine aflabetică, apoi, toată lumea va primi o coală de hârtie tipizată pe care numele o să fie scris cu majuscule, prenumele tatălui, prenumele personale și toate datele cerute pe colțul de foaie. Profesorii asistenți vor trece să verifice la fiecare elev dacă a fost completată corect căsuța, după care vor proceda la secretizarea acestei.

Ce obiecte sunt interzise

Sunt strict interzise cărțile, manualele, dicționarele, notițele, formularele, rezumatele sau lucrările, la fel și căștile audio, telefoanele mobile sau orice mijloc electronic care permite conectarea la internet și ar putea să ajute la rezolvarea subiectelor.

Toate lucrurile trebuie lăsate în sala de depozitare stabilită de comisie înainte ca probele să înceapă. Cei ce nu vor respecta decizia, nu vor putea participa la Bacalaureat 2021. Cadrele didactice supraveghetoare sunt selectate din alte unități de învățământ decât cele din care provin candidații prezenți în săli.

Calendar Bacalaureat 2021 sesiune vară

  • 28 iunie 2021 – Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 1 iulie 2021 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 5 iulie 2021 – afişarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 6 – 9 iulie 2021 – rezolvarea contestaţiilor
  • 9 iulie 2021 – afişarea rezultatelor finale.

Ce subiecte au picat la Limba şi literatura română

Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a fost cea cu numărul 4. Astfel, la subiectul I absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum si fieliera vocaționala au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, potrivit edupedu.ro.

„Citește următorul fragment:

Copilăria și adolescența lui Caragiale se caracterizează prin zburdalnicie, independență… Luca și Ecaterina au avut de luptat cu temperamentul rebel, greu de stăpânit al lui Iancu. Ei au adoptat în împrejurare cea mai bună metodă a îngăduinței relative, care dă rezultate mai bune decât constrângerea… Dacă este adevărat că absolvit și clasa a V-a secundară, probabil în Capitală lucru arată că școlarul, chiar dacă se lăsa greu, nu erau o fire cu totul neînfrânată. La moartea tatălui, însă, Iancu (…) începe prin a-și impune voința în fața văduvei. Strămutarea familie la București este a doua biruință a tânărului voluntar înlesnită probabil de sfaturile rudelor bucureștene. Din acest moment, un fiu rău s-ar fi emancipat cu totul din obligațiile familiale, părăsindu-și mama și sora. Iancu s-a arătat vrednic de îndatoririle unui pretimpuriu șef de familie. De la vârsta generoasă a celor 18 ani s-a purtat bărbătește, căutând să-și găsească mijloacele de întreținere pentru dânsul și ai lui. Ca sufleur de al doilea și copist în trupa lui Pascaly concesionară ai teatrului Național din București, suficient retribuit a putut face față nevoilor. Pentru Caragiale, datoria, credem noi, nu era atât un comportament etic cât elanul afectiv al inimii. Iancu se simțea legat de ai lui organic, fără să-și bată capul cu principiile morale. La 20 de ani, cum îi încredințează mai târziu lui Vlahuță, este sănătos și robust și duce bine la tăvăleală…

Șerban Cioculescu, Viața lui I.L. Caragiale

Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat:

  1. Indică sensul din text al secvenței în toată vremea.
  2. Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I.L. Caragiale, utilizând informații din textul dat
  3. Precizează principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică motivul pentru care I. L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa. Prezintă în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui I.L. Caragiale, așa cum reiese din textul dat.

La subiectul I, punctul B, elevii au avut de scris un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”, raportâdu-se atât la informațiile din textul citat mai sus, cât și la experiența personală.

Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea, de minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice:

“Limpede vârtej în cerul nostru,
anii ca un stol ne însoțesc,
fragede au fost potecile.
Acum privirea ta luminează înainte.
Ascultă cum îngână fântânile
cuvintele rămase din trecut.
Ce cuminte mâna ta pe umăr
în acest țărâm cu singur drum,
Unde vremea ne poartă ca un cântec de leagăn!” Ion Vinea, Drum.

La Subiectul III, elevii au avut avut de redactat eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

Subiecte Bacalaureat 2021 Limba și literatura română, profil real

Subiecte Bacalaureat 2021 Limba și literatura română, profil real
Subiecte Bacalaureat 2021 Limba și literatura română, profil real

Absolvenții de liceu de la profilul uman au avut de rezolvat la subiectul I mai multe exerciții pe baza unui text suport al Elenei Văcărescu. La subiectul II, elevii au avut de evidențial relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice în opera Orizonturi, de Ioan Vinea.

Iar la subiectul III la profilul uman la română la Bacalaureat 2021 a fost un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Subiectul III BAC 2021 Limba și literatura română, profil uman
Subiectul III BAC 2021 Limba și literatura română, profil uman

Baremul de corectare și notare

În baza baremului, candidații la Bacalaureat 2021 își pot aprecia lucrarea și vor ști, în linii mari, cam ce notă vor obține.

Baremul de la profilul real-tehnologic

Baremul de la profilul real-tehnologic
Baremul de la profilul real-tehnologic

Baremul de la profilul uman-pedagogic

Baremul de la profilul uman-pedagogic
Baremul de la profilul uman-pedagogic

Examenul de Bacalaureat 2021 continuă marți, 29 iunie, cu proba obligatorie a profilului – probă scrisă -, pe 30 iunie cu proba la alegere, iar pe data de 1 iunie, limba maternă.