Home » Știri » Știri sociale » Evaluarea Națională 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la examenul de Matematică. A fost publicat și baremul de corectare

Evaluarea Națională 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la examenul de Matematică. A fost publicat și baremul de corectare

Manolică Anca / 24.06.2021, 11:26

Evaluarea Națională 2021. Elevii claselor a VIII-a susțin în această săptămână primul examen important din viața lor. Joi, 24 iunie, aceștia dau proba la Matematică, pentru ca mai apoi, pe 25 iunie să aibă loc examenul la Limba și Literatura Maternă. Iată tot ce trebuie să știi despre examenul din acest an. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii.

Evaluarea Națională 2021. Pe 24 iunie elevii susțin al doilea examen

Pe 22 iunie au început examenele pentru Evaluarea Națională 2021. Potrivit ministrului Cîmpeanu, la primul examen au participat, la nivel național, 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscrişi. Pe 25 iunie, elevii claselor a VIII-a vor susține ultimul examen de anul acesta de la Evaluarea Națională 2021. Este vorba de examenul la Limba și Literatura Maternă. Deși, comparativ cu anul trecut, numărul elevilor participanți este mai mare, cu toate acestea rata din 2021 este una mult sub ceea ce se aștepta Ministerul Educației.

La fel ca și anul trecut, Ministerul Educației a transmis și modul de organizare al examenelor pentru Evaluarea Națională 2021. S-a ținut cont de situația actuală, având în vedere că încă ne aflăm în stare de alertă. S-au stabilit în funcție de acest aspect și orele de intrare în sala de examinare. Normele emise de Minister au pus și anul acesta accent pe măsurile sanitare și de distanțare socială.

Modul de organizare al examenelor

Examenul se va desfășura în 3.850 de centre de examen, iar elevii vor putea intra în sala de examinare începând cu ora 8:00, până la ora 8:30. După această oră, elevii care întârzie nu vor mai putea intra în sală. Proba începe la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele, o broșură de 10 pagini, și hârtie ștampilată pentru ciorne.

Elevii susțin pe 24 iunie proba la Matematică de la Evaluarea Națională 2021
Elevii susțin pe 24 iunie proba la Matematică de la Evaluarea Națională 2021

Profesorii asistenți vor trece să verifice la fiecare elev dacă a fost completată corect căsuța, după care vor proceda la secretizarea acestei. Important de precizat este că, la probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare al subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), în afara celor 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. O noutate este că la această probă elevii pot să utilizeze instrumente de desen și chiar să facă construcții pe foaia de examen, la figurile geometrice. Este interzisă folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul.

Informații utile pentru elevi la intrarea în școală la Evaluarea Națională 2021

Normele emise de Minister au pus și anul acesta accent pe măsurile sanitare și de distanțare socială.

  • Organizarea accesului în unitatea de învăţământ se face prin stabilirea circuitelor funcţionale prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzătoare între persoane.
  • Accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ/comisia de examen.
  • Intrarea se poate face prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de candidați. În cazul în care această separare nu este posibilă, este necesară respectarea distanţării fizice de minimum 1 m între persoanele care intră în centrul de examen. Căile de acces vor fi menţinute deschise în timpul primirii candidaților pentru a limita punctele de contact.
  • Vor fi evitate staționarea în fața unității de învățământ și formarea de grupuri mari de candidați în curtea școlii.
  • La intrare, după dezinfectarea mâinilor și primirea unei măști, candidații vor fi îndrumaţi direct în sălile de examen.

Rezultatele examenelor la Evaluarea Națională 2021 vor fi anunțate, în primă faza, pe 29 iunie, zi în care se depun și eventualele contestații. Acestea se vor rezolva între 30 iunie și 4 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 4 iulie 2021.

Evaluarea Națională 2021. Subiectele la Matematică

Evaluarea Națională 2021 continuă joi, 24 iunie, cu proba la Matematică. Subiectele la Matematică (vezi mai jos) conțin, în premieră, cerințe concepute după modelul testelor PISA. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că subiectele date joi la Evaluarea Națională 2021 de la matematică au un grad mediu de dificultate.

„Nivelul de dificultate mediu a caracterizat atât modelele publicate anul trecut, încă din luna noiembrie, cât și testele de antrenament sau subiectele de la simularea pentru Evaluarea Națională. Nivel de dificultate mediu, acesta este standardul”, a spus ministrul, potrivit edupedu.ro.

Subiecte Evaluarea Națională 2021 Matematică / Sursă foto: captură Edupedu.ro
Subiecte Evaluarea Națională 2021 Matematică / Sursă foto: captură Edupedu.ro