Home » Știri » Știri sociale » Cine a fost, de fapt, Effingham Grant, omul care dă numele Podului Grant din București

Cine a fost, de fapt, Effingham Grant, omul care dă numele Podului Grant din București

Pană Emanuela / 31.10.2021, 10:19

În istoria Bucureștiului, Podul Grant reprezintă o bornă importantă, un adevărat simbol pentru oraș și pentru locuitorii săi. Povestea construcției este una încântătoare și veche de aproape 200 de ani, începând cu mult înainte de apariția echipei Rapid la porțile sale. Și mai interesant este faptul că numele podului este dat de un scoțian, care a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o româncă din vestitul neam al Goleștilor. Mai multe detalii, în continuare.

Cine a fost Effingham Grant, omul care dă numele Podului Grant

Inaugurat în anul 1910, Podul Grant, un adevărat simbol al zonei, a fost proiectat inițail pentru mașini și tramvaie, având structură metalică. De-a lungul timpului, însă, construcția a suferit o serie de modificări, având ca scop lărgirea părții carosabile, ultima în 1967. Trecerea anilor și-a lăsat amprenta asupra de-acum bătrânului pod, astfel că în 1979 începe construcția Podului Grant, pe care-l știm astăzi, în paralel cu cel inițial. Noul pod era construit cu respectarea standardelor antiseismice stabilite după devastatorul cutremur din 1977.

În zilele noastre, din vechiul pod mai putem observa doar un zid, care pare mai degrabă o punte către trecut și către începuturile infrastructurii moderne de la începutul secolului XX. În ceea ce privește noua construcție, aceasta avea o structură bazată pe grinzi precomprimate din beton, o tehnologie constructivă avansată pentru vremurile despre care vorbim.

După cum aminteam și mai sus, istoria Podului Grant este încântătoare, având la bază o poveste de dragoste cu străini, revoluții și mulți, mulți copii. Deși în prezent ocupă un loc important în inimile bucureștenilor, precum și pe hărțile lor, puțini sunt cei ce știu că istoria podului Grant a început cu legătura pasională dintre un scoțian și o româncă din neamul Goleștilor, luptători în Revoluția de la 1848.

Cu aproximativ 11 ani mai devreme, mai exact în 1837, apare în scenă Effingham Grant, un respectabil cetățean britanic în vârstă de doar 16 ani, care ajunge în Valahia acelor vremuri, în calitate de secretar al consulului britanic al vremii. Odată ajuns aici, Grant o cunoaște pe Zoe Racoviță, nepoata Zincăi și a lui Dinicu Golescu, de care se îndrăgostește iremediabil și cu care se căsătorește în 1850. Cei doi au avut împreună nu mai puțin de 16 copii, aceștia fiind naturalizați români prin decizia Senatului.

Citește și: Cine a fost de fapt Peneș Curcanul, omul care a dat numele unei străzi din București

Cum s-a încheiat povestea de dragoste dintre scoțian și româncă

Numele Podului Grand, unul din simbolurile clubului de fotbal Rapid București, al cărui stadion este localizat lângă una din bretelele de acces, vine de la Effingham Grant (1820–1892), care a ocupat funcția de secretar al consulatului Regatului Unit la București în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Istoria Podului Grant. Povestea de dragoste dintre românca și scoțianul care dă numele construcției
Istoria Podului Grant. Povestea de dragoste dintre românca și scoțianul care dă numele construcției

Podul Grant a fost dat integral în folosință în anul 1982 și a avut rolul de a facilita legătura dintre cartierele centrale, dincolo de liniile ferate late de 136 de metri, și cartierele mărginașe Crângași și Militari.

În ceea ce privește frumoasa poveste de iubire a soților Grant, menționăm că, din păcate, aceasta s-a încheiat brusc, în 1892. Cei doi au murit unul după celălalt la un interval de doar două săptămâni, mai întâi Zoe, răpusă de boală, după care Effingham, de tristețe și singurătate. Bărbatul avea o soră, Mary Grant, care s-a căsătorit cu C.A. Rosetti, devenind Maria Rosetti, cea pe care a pictat-o Rosenthal în chip de „România revoluționară“, la 1848.