Home » Life & Style » Cine a fost de fapt Peneș Curcanul, omul care a dat numele unei străzi din București

Cine a fost de fapt Peneș Curcanul, omul care a dat numele unei străzi din București

Ileana Mladinoiu / 06.08.2021, 10:10
Cine a fost de fapt Peneș Curcanul, omul care a dat numele unei străzi din București

De regulă, numele unei străzi nu este dat la întâmplare. În spatele fiecărei denumiri stă o poveste al cărei conținut doar cine este interesat îl poate lega îndeobște de o persoană care a avut o anumită profesie (medic, aviator, reprezentant al bisericii etc.) sau care a săvârșit acte de eroism (Ecaterina Teodoroiu, Mihai Viteazu,  Ana Ipătescu s.a.m.d). În București se află cu aproximație 5000 de străzi, iar vreo 1500 sunt botezate cu nume de persoane. Una dintre ele, aflată în sectorul 3, poartă inscipția Peneș Curcanul.

Cine a fost de fapt Peneș Curcanul

Sigur că gândul fiecăruia dintre noi va zbura către poemul lui Vasile Alecsandri, învățat la școală, cu aceeași titulatură- “Peneș Curcanul”, care începe în felul următor: “Plecat-am nouă din Vaslui/Și cu sergentul, zece/Și nu-i era, zău, nimănui/În piept inima rece.

Ne întoarcem la Vaslui, ținutul unde s-a născut la 1 martie 1854 Constantin Țurcanu, unicul copil al lui Gheorghe Țurcan și Mariei. El a intrat în cultura română cu porecla “Peneș Curcanul” ca erou al Războiului de Independență.

La începutul războiului a avut gradul de caporal, pentru ca în august 1877 să ajungă sergent în Regimentul 25 Infanterie, devenind faimos după bătălia de la Grivița.

Constantin Ţurcanu a luptat apoi la Rahova, în 1913 în Bulgaria, în al Doilea Război Mondial, iar în Primul Război Mondial a luptat pe frontul de la Tisa și a participat la campania din Ungaria (1919). Este avansat la gradul de plutonier major.

După căderea redutei de la Plevna, răniţii din Regimentul 13, printre care şi Constantin Ţurcanu, au fost aduşi peste Dunăre, într-un spital de campanie improvizat la Turnu Măgurele. Aici avea să-l întâlnească pe poetul Vasile Alecsandri, ce era nu numai o ilustră personalitate literară, ci şi un om politic care a trăit şi a participat la toate marile evenimente în urma cărora a luat fiinţă România modernă.

Constantin Ţurcanu (Peneș Curcanul)
Constantin Ţurcanu (Peneș Curcanul)

Peneș Curcanul. De unde vine porecla

Vasile Alecsandri este cel care-l va imortaliza în versurile sale cu ritm de baladă, simple și clare al căror titlu sună cunoscut tuturor: “Peneș Curcanul”. Vitejiile lui Constantin Țurcanu/Peneș Curcanul (poreclă care se trage de la penele pe care le purtau dorobanții la căciuli), și ale celor “9 din Vaslui” în lupta pentru independența României, sunt cântate cu măiestrie de bardul de la Mircești.

Legendele spun că, la  înmormântarea lui Vasile Alecsandri, în 1980, amintindu-se de momentul când s-a ridicat sicriul, s-a auzit comanda: “Cei nouă din Vaslui și cu sergentul zece…Ridicați!”  Așa a fost purtat pe ultimul drum de către “curcanii” lui Peneș marele poet.

Constantin Ţurcanu (Peneș Curcanul) s-a stins din viaţă pe 15 noiembrie 1932. Se odihnește la Mausoleul Peneş Curcanul, construit în 1934, din Cimitirul Eternitatea Vaslui, ridicat în memoria sa și a celor nouă dorobanți.

Rămâne in istorie ca fiind un erou al Țârii Românesti, decorat cu cele mai multe medalii pentru faptele sale brave. La sfârsit de război avea în palmares  decorațiile ”Trecerea Dunării”, ”Apărătorii independenței”, ”Medalia comemorativă rusă” și ”Steaua României cu spade”.

Pe lângă aceste distincții a mai primit și ”Virtutea Militară”, ”Serviciul Credincios clasa I-a”, ”Crucea comemorativâ a râzboiului 1916-1918”,  ”Crucea italiană de război”, medaliile poloneze ”Crucea vitejilor” și ”Crucea de razboi”.

Sursa prima foto: Youtube