Home » Știri » Știri sociale » Codul fiscal 2022. Guvernul a adoptat modificările. Ce taxe și impozite au de plătit românii de la 1 august

Codul fiscal 2022. Guvernul a adoptat modificările. Ce taxe și impozite au de plătit românii de la 1 august

Alexandru Cazacu / 15.07.2022, 14:01
Codul fiscal 2022. Guvernul a adoptat modificările. Ce taxe și impozite au de plătit românii de la 1 august

Nu cu mult timp în urmă, Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal 2022. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe al României a anunțat că o parte din măsuri vor intra în vigoare de la 1 august 2022, iar unele dintre ele de la începutul anului viitor. Ce taxe și impozite au de plătit românii de la 1 august, veți putea afla în următoarele rânduri.

Guvernul a adoptat modificările cu privire la Codul fiscal 2022

Vineri, Guvernul a adoptat forma finală a ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Potrivit ministrului Adrian Câciu, o parte dintre noile modificări se vor aplica de la 1 august, însă vor fi și câteva care vor intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2023.

„Astăzi am adoptat forma finală a ordonanței privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziții ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală.

Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situația complicată prin care trecem, nu este oportun și nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-și continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri și de consolidare a mediului de afaceri onest”, a declarat ministrul Finanțelor.

Conform ministrului Adrian Câciu, în ceea ce privește sectorul HoReCa, termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opțiunii de impozit pe profit este 1 ianuarie 2023.

codul fiscal 2022. Guvernul a adoptat modificările
Codul fiscal 2022. Guvernul a adoptat modificările. Ce taxe și impozite au de plătit românii de la 1 august

Principalele modificări

Taxă pe valoare adăugată mai mare la restaurante și băuturi dulci. Mai exact, ministrul Câciu a anunțat mai multe excepții care sunt eliminate prin Ordonanță. Printre acestea se numără cota redusă de TVA de 5% la serviciile de cazare, restaurant și catering și revenirea la cota de 9% de TVA.

„La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%”, a mai spus ministrul, potrivit news.ro.

Majorarea accizelor la alcool și tutun

Totodată, ministru Câciu a anunțat și o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilități în construcții și industria alimentară la 10.000 de lei, de la 30.000 cât este în prezent. Această măsură se va aplica de la 1 august. De asemenea, el a anunțat și o ajustare a accizelor la alcool și tutun (inclusiv la tutunul încălzit), începând de la 1 august, ținând cont că accizele la tutun nu au fost actualizate anul acesta, iar la alcool încă din 2015.

Taxele pentru companii

Ministrul de Finanțe a anunțat și eliminarea facilităților privind deductibilitățile la tranzacțiile imobiliare și revenirea la impozitarea la valoarea reală. De asemenea, el a anunțat și o ajustare a excepțiilor din zona microîntreprinderilor. Concret, de la 1 ianuarie 2023, plafonul pentru care o microîntreprindere poate funcționa este de 500.000 euro, iar acestea trebuie să aibă cel puțin un angajat.

Printre anunțurile făcute de Câciu se numără și cel cu privire la limitarea la 20% a veniturilor din consultanță și management, dar și excluderea unor activități din obiectivul acestor microîntreprinderi, precum activitățile din domeniul bancar asigurări, reasigurări, piața de capital și din domeniul jocurilor de noroc.