Home » Parenting » Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului 2021. Modificările legislative care intră în vigoare

Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului 2021. Modificările legislative care intră în vigoare

Manolică Anca / 21.05.2021, 16:14
Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului 2021. Modificările legislative care intră în vigoare

Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în 2021. A fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care prevede majorarea stimulentului de inserție și completează o altă ordonanță cu privire la acordarea concediului și a indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Iată toate modificările legislative care urmează să intre în vigoare.

Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului 2021

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 26/2021, publicată în Monitorul Oficial, la stabilirea dreptului la concediul pentru creșterea copilului și la indemnizația aferentă urmează să se țină cont și de perioadele în care, din cauza pandemiei de coronavirus, solicitanții au primit șomaj tehnic sau indemnizație pentru profesioniști. Aceste indemnizații sunt stabilite de OUG 30/2020 și OUG 132/2020, ele acordându-se pe perioada stării de urgență sau de alertă.

Chiar dacă ordonanța a fost oficializată acum, prevederile se vor putea aplica efectiv doar după ce modificările apărute la concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în 2021 vor fi introduse și în normele de aplicare. Aceste schimbări ar trebui făcute până, cel mai târziu, pe data 7 iunie și se vor alătura celor deja existente în legislație.

Ce persoane pot beneficia de concediul de creștere a copilului și de indemnizația aferentă

Potrivit OUG 111/2010 persoanele care pot beneficia de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului sunt cele „care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”.

Noi modificări în ceea ce privește concediul și indemnizația pentru creșterea copilului 2021
Noi modificări în ceea ce privește concediul și indemnizația pentru creșterea copilului 2021

Odată cu aplicarea noii Ordonanțe de Urgență nr. 26/2021, în afară de banii obţinuţi din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi alcătuite integral şi din perioade în care solicitanţii au beneficiat de şomaj, pensie de invaliditate, concediu medical (excluzând concediu prenatal) sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

Apoi, OUG 111/2020 stabilește că indemnizația lunară pentru creșterea copilului este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Însă, important de menționat este faptul că valoarea acesteia nu poate fi mai mică de 1.250 de lei și nici nu poate depăși 8.500 de lei, indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediul de creștere.

Stimulentul de inserție de majorează

Pe lângă această schimbare, ordonanța mai prevede și că plata stimulentului de inserţie nu va mai înceta dacă părintele care trebuie să îl obţină nu va mai realiza venituri impozabile, aşa cum apare acum în OUG 111/2010.

În plus, noua OUG 26/2021 prevede că părinții care se vor întoarce la muncă în primele șase luni după nașterea copilului vor primi 1.500 de lei, în loc de 650 de lei. Iată toate condițiile acordării stimulentului de inserție:

  1. în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
  2. în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Important! Pentru ca prevederile OUG 26/2021 să intre în vigoare, trebuie să fie modificate mai întâi normele de aplicare. Ele ar trebui să fie modificate până, cel mai târziu, pe 7 iunie 2021.