Home » Știri » Știri sociale » Construirea unei sere de legume pe pași- de ce materiale ai nevoie și cât costă

Construirea unei sere de legume pe pași- de ce materiale ai nevoie și cât costă

Ileana Mladinoiu / 16.11.2020, 12:24
Construirea unei sere de legume pe pași- de ce materiale ai nevoie și cât costă

Sera este o construcție închisă folosită în agricultură în orice perioadă a anului, pentru a proteja plantele de intemperii care le-ar putea deteriora sau slăbi, cât și pentru optimizarea producției. O seră trebuie concepută în așa fel încât lumina naturală să pătrundă cât mai mult posibil, de aceea învelișul este transparent. De asemenea, este necesar să păstreze căldura, acel efect de seră, noaptea și pe vreme rece, totul ventilat în mod adecvat.

Pași pentru construirea unei sere de legume și materialele de care aveți nevoie

V-a trecut prin cap să construiți o seră și nu știți la ce plante/legume să vă opriți, fiindcă nu toate acceptă viața de seră. Doar o categorie dintre ele, cum ar fi castraveții, mazărea, ridichile, morcovii, salatele, cartofii, vinetele, dovleceii etc. apreciază refugiul în timpul iernii într-o seră. Se spune de către practicanții constlegumrucțiilor de sere că roșia ar fi vedeta acestora.
Iată care sunt pașii pentru construirea unei sere de legume și materialele de care aveți nevoie!

1.Amplasarea serei

Indiferent dacă este prefabricată sau construită la fața locului, sera va fi amplasată în mod ideal pe un loc foarte însorit. Evident, ar trebui evitată apropierea de copaci și de alte surse de umbră (clădiri etc.). Un sol unde să se facă ușor drenajul este, de asemenea, esențial, deoarece sera va fi mai stabilă și mai uscată, iar pe timpul iernilor cu ninsori abundente zăpada se poate curăța cu ușurință.

Înainte de efectuarea oricărei instalații, se recomandă consultarea autorităților pentru a le cunoaște reglementările și standardele aplicabile (distanțe minime de degajare față de terenul vecin etc.), dacă este cazul.

2.Fundațiile

 Fundațiile pe stâlpi de susținere sunt potrivite pentru serele acoperite cu un material relativ ușor. Stâlpii pot fi din beton armat și servesc drept ancore la grinzile serei care vor susține restul cadrului. Fundațiile serelor de sticlă trebuie să fie continue, iar baza lor plasată sub linia de îngheț pentru a asigura stabilitatea serei și pentru a preveni spargerea lor.

3.Armătura

Cadrul de seră trebuie să fie suficient de puternic pentru a-și susține propria greutate și cea a acoperirii, dacă este cazul, pe lângă rezistența la zăpadă, vânt și accesoriile care vor fi fixate acolo. Rama din lemn este relativ ușor de realizat de către orice pasionat de bricolaj cu un anumit nivel de calificare în construcție. Lemnul este un material economic.

Cu toate acestea, necesită întreținere regulată pentru a-și optimiza durata de viață. Ușoare și foarte rezistente la sarcini, structurile metalice (profile prefabricate din aluminiu sau tuburi din aluminiu) au nevoie de o minimă  întreținere, cu o durată de viață mai lungă decât lemnul, dar costul lor este mai mare. În ceea ce privește oțelul zincat, acesta este utilizat în principal pentru sere mari. Baza serelor din aluminiu vândute sub formă de kit este adesea din oțel zincat.

La alegerea cadrului, cultivatorii de legume de sere iau în considerare faptul că un cadru din lemn blochează lumina, reducând astfel luminozitatea din interiorul serei. Deși acest factor este important pentru serele construite în scopuri comerciale, nu ar trebui să constituie o preocupare prea mare pentru o seră de grădină.

Sticla este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune materiale când vine vorba de acoperirea serei de legume
Sticla este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune materiale când vine vorba de acoperirea serei de legume

Acoperirea serei

 Ținând cont de transmiterea luminii, sticla este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune materiale, dar este grea și fragilă. Necesită un cadru foarte puternic, ce se sprijină pe baze solide. Pentru o seră mică, este mai bine să utilizați un alt tip de acoperiș. Costul redus, ușurința de instalare a foliilor plastificate le fac să fie potrivite pentru acoperirea unei sere mici.

Disponibilă în mai multe dimensiuni, folia de polietilenă este în general utilizată cu dublă grosime pentru a reduce pierderile de căldură și pentru a asigura o rezistență mai bună la structură. Folia standard de polietilenă nu reține căldura la fel de bine ca sticla, dar există așa-numitele folii „termice”, care au performanțe mai bune în acest sens.

Foliile se vor fixa pe toată lungimea cadrului, astfel încât să nu fie deteriorate de vânt.

Ventilarea

Nu există nicio îndoială că o seră este un „calorifer”. Pentru a menține o temperatură optimă pentru plante, chiar plăcută pentru oameni, este necesar să puteți disipa excesul de căldură și umiditate. Pentru serele mici, acest lucru se face prin ventilație naturală sub efectul vântului, prin ușă și instalarea de deschideri pe acoperiș și pereți.

Costuri pentru construirea unei sere

Fermierii pot apela la fondurile nerambursabile europene și, dacă se asociază în grupuri de producători recunoscute oficial, mai pot primi sprijin de sute de mii de euro.

Totuși, “costurile unei sere de grădină variază în funcţie de mărimea şi de complexitatea construcţiei, de durabilitatea dorită şi de disponibilitatea materialelor”, scrie agrointel.ro, care vă oferă și un top 7 al legumelor cultivate în sere cu cel mai mare profit: roșiile cherry, tomatele de culoare galbenă, dovlecelul, gulia, tomatele din soiul Prekos, castraveții cornișon, salata verde.