Home » Știri » Știri sociale » Cum poți să devii polițist, în 2022, în România. Tot ce trebuie să știi

Cum poți să devii polițist, în 2022, în România. Tot ce trebuie să știi

Manolică Anca / 22.07.2022, 10:07
Cum poți să devii polițist, în 2022, în România. Tot ce trebuie să știi

Meseria de polițist este una grea, dar frumoasă. Iar cei ce îmbracă uniforma albastră se bucură de o mulțime de beneficii. Dacă și tu îți dorești să devii polițist, am pregătit un articol pentru tine în care îți spunem cum îți poți îndeplini acest vis. Iată toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a intra în rândurile personalului Ministerului Afacerilor de Interne.

Cum poți să devii polițist în România

Pentru a deveni polițist în România, trebuie să știi că există două variante. Prima dintre ele este prin urmarea cursurilor unei școli de poliție, la noi în țară existând șapte unități de învățământ de profil.

Este vorba de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Școala de agenți „Vasile Lascăr” de la Câmpina, Școala de agenți „Septimiu Mureșan” de la Cluj-Napoca, Școala de pregătire a agenților de poliția frontierei „Avram Iancu” de la Oradea, Școala militară de subofițeri jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni și Școala de subofițeri de pompieri și protecție civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești-Scăeni.

În general, examenul constă în câteva etape, precum evaluarea performanței fizice, proba de verificare a cunoștințelor și examinarea medicală.

Cum poți să devii polițist în România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații pentru a putea participa la examenul de admitere la școlile de poliție:

  • să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
  • să cunoască limba română scris şi vorbit;
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • să fie declaraţi „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică şi psihică vor fi efectuate de către structurile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor;
  • să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi, iar în cazul candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să-i împlinească în cursul anului în care participă la concurs;
  • să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului pentru care candidează, iar candidaţii la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau adeverinţă din care să rezulte faptul că a susţinut şi promovat examenul de bacalaureat;
  • să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
  • să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiilor în care a intervenit reabilitarea;
  • să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;
  • să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;
  • să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului („candidaţii care au promovat concursul de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi persoanele care urmează să fie încadrate direct în poliţie nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic”);
  • să îndeplinească condiţiile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcţiei publice cu statut special.

În funcţie de specificul activităţii profesionale pentru care se scot funcții la concurs pot fi stabilite și anumite criterii specifice de recrutare, cu respectarea condiţiilor şi a criteriilor prevăzute de actele normative în vigoare.

Toate datele privind cerințele, probele de concurs, tematica, bibliografia, precum şi calendarul de desfăşurare al concursului sunt aduse la cunoştinţa celor interesaţi prin anunţurile de organizare a concursurilor, pe site-ul instituţiei organizatoare şi/sau în presa centrală.

Cum poți să devii polițist în România
Cum poți să devii polițist în România

Cum poți să devii polițist, în 2022, prin recrutare din sursă externă

A doua variantă este angajarea din sursă externă, adică fără a fi nevoit să urmezi cursurile de specialitate ale uneia dintre unitățile de învățământ menționate anterior. Poliţia Română pune la bătaie locuri de ajutor de şef de post, la secţiile de poliţie de la sate, funcții ce pot fi ocupate și prin procedură de recrutare din sursă externă.

De asemenea, se pot înscrie și cetățeni care nu au pregătire militară sau chiar foști infractori care au fost reabilitați. Condiția este ca aceștia să rezolve corect un chestionar cu întrebări din legislaţia specifică în vigoare.

MAI organizează periodic sesiuni de recrutare directă pentru a mai acoperi lipsa de personal din cadrul instituției. Pentru a putea intra în rândurile forțelor de poliție, candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • să aibă cetăţenia română;
  • să vorbească fluent și să scrie corect în limba română;
  • pot participa persoane cu antecedente penale, dar care au fost reabilitate;
  • candidații trebuie să prezinte un aviz medical şi psihologic care să ateste faptul că sunt apți de muncă şi sunt stabili emoţional pentru a folosi o armă letală;
  • nu pot face parte din nici un partid politic;
  • nu pot participa persoane urmărite penal sau trimise în judecată.

Desigur, înainte de a ajunge să rezolve chestionarul cu întrebări din legislaţie, aceștia trebuie să fie declarați admiși la proba sportivă care este, de altfel, eliminatorie. Aceasta presupune un traseu aplicativ care trebuie parcurs în mod corect, în cel mult 3 minute şi 20 de secunde.

Poliţiştii recrutaţi din sursă externă vor urma ulteior cursuri de pregătire pe o perioadă de trei luni, etapizat, în decurs de doi ani.