Home » Când, unde, cum » Istoria Poliției Române. Când și cum s-a înființat Miliția

Istoria Poliției Române. Când și cum s-a înființat Miliția

Alexandru Cazacu / 25.03.2022, 13:35
Istoria Poliției Române. Când și cum s-a înființat Miliția

În fiecare țară din lume există legi care să impună ordinea în societate. În general, poliția se ocupă cu supravegherea modului de punere în aplicare a legilor, previne infracțiuni și prinde infractorii, dar și protejează populația. Noi astăzi vom vorbi despre istoria Poliției Române. Află în rândurile următoare când a apărut Poliția, dar și cum și când s-a înființat Miliția.

Istoria Poliției Române

În caz că nu știați, primele atestări cu privire la oamenii legii datează tocmai din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea agiei). Istoria Poliției Române continuă în timpul domniei lui Mihai Sutzu, o dată cu organizarea pazei Bucureștiului, emiterea primelor documente de identitate și reglementare portului de armă. Ei bine, începând din anul 1806, organele de pază din Capitală au primit denumirea de „Poliție”.

În 1821, conducătorul pandurilor, Tudor Vladimirescu îi scutea de unele taxe persoanelor însărcinate cu menținerea ordinii publice și apărarea proprietății cetățenilor. Un deceniu mai târziu, în 1831, atribuțiile poliției au fost extinse, iar în 1848 a avut loc reorganizarea acesteia, prin apariția șefului poliției Capitalei, în subordinea căruia intra Garda municipală.

Alte detalii interesante din istoria Poliției Române

În vara anului 1850, Ghica Vodă a emis „Cronica Polițienească”. Aceasta cuprindea 158 de articole în care erau reglementate atât sarcinile „înaltei poliții”, cât și cele ale „obișnuite poliții”. Așadar, acesta a fost momentul în care s-a creat prima structură centrală cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești, potrivit site-ului Poliției Române.

În 1860 a apărut Legea de organizare a Poliției a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, urmată de Legea din 1903 a lui Vasile Lascăr. Ulterior a fost dată Legea pentru organizarea poliției generale din 1929. Ei bine, prin toate aceste legi, competențele oamenilor legii au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri din stat au fost reglementate mai bine.

Când și cum s-a înființat apărut Miliția

Miliția s-a înființat în anul 1949, prin Decretul nr. 25 din ianuarie 1949. Milițienii au fost oamenii legii în România până în decembrie 1989, când prin Decretul – Lege nr. 2/27 din 27 decembrie s-a reînființat Poliția Română. Competențele instituției vor fi reglementate ulterior prin mai multe legi.

După 1989, Poliția Română a trecut prin mai multe etape de transformare, toate menite să asigure o mai bună siguranță a românilor și a drepturilor legitime ale acestora, dar și a altor drepturi.

În zilele noastre, Poliția Română este „instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii”, se mai arată pe site-ul instituției.

Istoria Poliției Române
Istoria Poliției Române. Când și cum s-a înființat de fapt Miliția

Pe 25 martie este Ziua Poliției Române

Până în 1848, Agia a fost instituția cu atribuții polițienești care a precedat Poliția (în București și Iași). Aceasta era condusă de „agă”. În 1822, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica îi înmânează agăi Mihăiță Filipescu primul drapel al Agiei.

În prezent, Ziua Poliției Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită Buna Vestire, al cărei simbol se afla pe primul drapel al Marii Agii. Acesta a fost preluat ulterior și pe actualul drapel al Poliției Române, după cum se arată pe site-ul Poliției Române