Home » Știri » Știri sociale » Cum se face vinul din măceșe, la țară. Sfaturi din bătrâni

Cum se face vinul din măceșe, la țară. Sfaturi din bătrâni

Pană Emanuela / 22.11.2020, 08:54

Iată-ne din nou în perioada în care măceșele sunt coapte și numai bune de cules și pus la cămară. Acestea pot fi folosite cu succes în diferite rețete alimentare, precum: sosuri, dulcețuri, ulei, oțet, etc. În continuare vă vom prezenta o rețetă cu tradiție: vinul de măceșe. Pe lângă gustul deosebit, acest vin este o adevărată licoare medicinală, iar culoarea sa de un ambru strălucitor și mireasma dulce și amețitoare îl fac greu de trecut cu vederea.

Cum se face vinul din măceșe

Vinul de măceșe nu este doar o băutură delicioasă și răcoritoare, ci și bun diuretic, vaso-dilatator, antiviral, stimulant, revigorant, remineralizant şi un bun tonic-aperitiv, dar mai ales o sursă de vitamine. Vinul de măceșe s-a dovedit extrem de sănătos pentru organism. Acesta poate fi consumat ca și tratament pentru pentru afecţiunile hepato-renale, pentru scăderea colesterolului, prevenirea bolilor de inimă, afecţiuni ale pielii, herpes, impotenţă, frigiditate și creşterea poftei de mâncare, în perioadele de convalescenţă.

În Marea Britanie, de exemplu, fiecare fruct era cules cu grijămăceșele fiind transformate apoi în siropuri și în ceaiuri medicinale care le erau administrate convalescenților din spitale, bolnavilor malnutriti ce sufereau de infecții grave, copiilor cu avitaminoză. Nu se știe exact câte vieți au fost salvate cu ajutorul maceselor în timpul celui de al doilea război mondial, dar după unii specialiști, este vorba de zeci de mii de oameni care au beneficiat de extraordinarul lor aport de vitamine“, notează formula-as.ro.

Revenind pe meleaguri românești, bătrânii cu experiență în prepararea vinului de măceșe spun că putem folosi atât frunze, cât şi flori de măceșe în vederea obținerii acestei băuturi. În continuare vă vom prezenta o rețetă simplă, cu care este aproape imposibil să dați greș.

Ingrediente:

  • 1,5 kg măceşe zdrobite;
  • 2 kg zahăr;
  • 10 litri de apă;
  • 50 grame drojdie de bere;
  • 1 lămâie.

Mod de preparare: 

Se spală bine măceșele și se curăță de codițe. În puțină apă călduță (luată din cei 10 litri) dizolvați drojdia împreună cu zahărul, în așa fel încât să iasă un sirop. Se pune amestecul într-o damigeană de sticlă și adaugă restul de apă, iar mai apoi măceșele care au fost zdrobite anterior şi lămâia tăiată în felii subţiri. Timp de 3 săptămâni se lasă compoziția la fermentat, timp în care amestecați conţinutul, prin rotirea damigenei, zilnic. Nu acoperiți damigeana cu dopul, ci puneți deasupra un tifon care e leagă de gura acesteia cu un elastic ori cu ață. După ce au trecut cele 3 săptămâni, luați un furtun și trageți lichidul în alt recipient. Un alt aspect important constă în faptul că în ultima zi nu se mai amestecă damigeana. După ce ați transferat lichidul într-o altă damigeană, puneți-i un tifon în straturi, la mijloc cu vată, pentru a filtra impurităţile.

Citește și: De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în vin. Trucul mai puțin știut, dar foarte util

Sfaturi din bătrâni

La preparare, multe persoane recomandă zahărul pentru o mai bună păstrare a vinului, însă acesta poate fi exclus. Sfatul consumatorilor acestei băuturi este să-l pregătiți cu miere în loc de zahăr. De asemenea, zahărul clasic poate fi înlocuit și cu zahăr din ștevie (green sugar), care îndulcește precum zahărul, dar are zero calorii și zero indice glicemic, ceea ce protejează corpul uman de efectele negative ale consumului de zahăr.

Rețetă vin de măceșe fără zahăr
Rețetă vin de măceșe fără zahăr

Ingrediente:

  • măceşe 500 g;
  • miere de salcâm 500 g;
  • apă călduţă cca 2 litri.

Mod de preparare: 

Ca și în cazul de mai sus, se spală maceșele, se curăță de codițe și de vârfurile negre și se pun într-o damigeană de sticlă de 3 litri. Se adaugă mierea, după care se încălzește apa (atenție, nu se clocotește, pentru că la temperaturi de peste 40 grade mierea își pierde proprietățile), apoi se adaugă peste amestecul de măceșe. Închideți ermetic cu un dop de plută și amestecați energic. Procesul de amestecare trebuie realizat timp de 5 săptămâni, de două ori pe zi.