Home » Știri » Știri sociale » Cum se prepară ca la carte Panna Cotta, unul dintre cele mai deosebite deserturi

Cum se prepară ca la carte Panna Cotta, unul dintre cele mai deosebite deserturi

Pană Emanuela / 29.08.2021, 10:32
Cum se prepară ca la carte Panna Cotta, unul dintre cele mai deosebite deserturi

Panna Cotta este unul dintre cele mai fine și spectaculoase deserturi, nelipsit din meniul restaurantelor italiene. Consumat la prânz, dar mai ales la cină, Panna cotta se traduce, literalmente, prin smântână (panna) gătită (cotta). Surprinzător sau nu, acest desert delicios se prepară și foarte repede și nu necesită ingrediente sofisticate. Răsfață-ți papilele gustative cu Panna Cotta, un dulce apreciat de cei mari și de cei mici deopotrivă.

Cum se prepară ca la carte Panna Cotta

Italienii au câteva deserturi care au devenit celebre în toată lumea, printre care se numără, bineînțeles, și Panna Cotta. Alături de Tiramisu, un alt desert italian clasic, această „budincă“ de frișcă constituie un desert delicios al culturii culinare din peninsulă. Un desert dulce și fresh deopotrivă, Panna Cotta se caracterizează printr-o textură extrem de cremoasă, dar și prin combinația de gust dulce al amestecului din smântână cu cea acrișoară a sosului de fructe.

Panna Cotta aparține categoriei de deserturi care se servesc cu lingurița, numită de cofetarii italieni „a cucchiaino“. Ca acest desert să vă iasă ca la carte, consistența compoziției trebuie să fie moale, mătăsoasă, iar gustul de frișcă aromatizat cu vanilie naturală trebuie să fie delicat. Cele mai multe rețete se bazează pe un sos făcut din afine, zmeură sau fructe de pădure, însă poate fi și de ciocolată, caramel sau cafea.

Rafinată și cu un aspect elegant, Panna Cotta este o rețetă veche italiană pe care o savurezi întâi de toate cu privirea. Un lucru nemaipomenit când vine vorba despre acest desert este faptul că este extrem de ușor de realizat. Trebuie să acordați însă puțină atenție ingredientului de bază al acestui desert, gelatina (colla di pesce), care necesită un anumit parcurs termic. Procedând astfel, succesul e garantat!

Chiar dacă nu pare, întrucât aspectul său este unul sofisticat, Panna Cotta este unul dintre cele mai simple deserturi din lume: o „budincă“ realizată din smântână de calitate, eventual cu puțin lapte, o cantitate mică de gelatină și puțin zahăr. Pentru a da preparatului un gust mai subtil, se adaugă o urmă de vanilie naturală.

Citește și: Rețetă de tiramisu de la Florin Dumitrescu. Celebrul chef de la Antena îți arată pas cu pas cum poți să obții un desert delicios

Ingrediente și mod de preparare

Panna Cotta este un desert italian delicat, mătăsos și bine echilibrat, iar în ciuda numelui sofisticat pe care îl are, procesul de preparare implică foarte puțin gătit.

Cum prepari Panna Cotta, un desert italian de senzație
Cum prepari Panna Cotta, un desert italian de senzație

Ca și celebrul Tiramisu, Panna Cotta este un desert rafinat, așa cum numai italienii știu să prepare. Rețeta de mai jos este realizată cu căpșuni, însă puteți opta pentru orice alt sos, după preferințe.

Ingrediente pentru Panna Cotta:

  • 600 ml smântână dulce;
  • 200 g de căpșuni congelate;
  • 10 g gelatină;
  • 80 g zahăr;
  • 2-3 linguri de zahăr vanilat;
  • 1 esență de vanilie sau păstaie de vanilie;
  • coaja unei lămâi sau a unei portocale.

Mod de preparare:

  1. Se hidratează gelatina în 50 ml de apă rece și se amestecă până se dizolvă.
  2. Se pune smântâna dulce la fiert.
  3. Se adaugă zahărul, coaja de lămâie sau portocală și esența de vanilie peste smântână.
  4. Se amestecă ingredientele până ce se omogenizează și se lasă pe compoziția pe aragaz până atinge punctul de fierbere, fără a da totuți în clocot.
  5. Se oprește focul și se lasă amestecul să stea pentru 2-3 minute, timp în care se înlătură coaja de lămâie/portocală.
  6. Se adaugă gelatina hidratată în amestec.
  7. Se pune amestecul obținut într-o carafă, pentru a facilita turnarea în porții.
  8. Se toarnă cu crijă compoziția în cupe, umezite premergător cu apă rece.
  9. Se pun cupele la frigider pentru cel puțin 4 ore sau se lasă peste noapte.
  10. Pentru prepararea sosului, se amestecă zahărul cu căpșunile mărunțite.
  11. Veți obține un piure foarte fin, care se păstrează la rece până când este gata Panna Cotta.
  12. Se toarnă sosul deasupra budincii și se poate servi decorat cu frunzulițe de mentă sau fructe proaspete.