Home » Știri » Știri economice » Cum și cât timp se poate amâna plata facturilor la energie electrică și gaze. Cine sunt românii care pot cere asta

Cum și cât timp se poate amâna plata facturilor la energie electrică și gaze. Cine sunt românii care pot cere asta

Cojocaru Cristian / 19.10.2021, 12:29
Cum și cât timp se poate amâna plata facturilor la energie electrică și gaze. Cine sunt românii care pot cere asta

În ultima vreme, românii se confruntă cu o explozie de prețuri la energie, astfel că mulți nu fac față facturilor tot mai uriașe. Află cine poate amâna plata facturilor și pentru ce perioadă de timp.

Cum pot amâna românii plata facturilor

Actuala situație de explozie a prețurilor la energie a determinat oficialii să discute în Parlament o soluție pentru a veni în sprijinul populației. Astfel, la momentul actual, există mai multe propuneri pentru a ajuta românii, însă niciuna pare să nu treacă mai departe. Florin Cîțu a anunțat că urmează a propune, printre altele și amânarea plăților la facturi în cazul celor care nu își permit să scoată din buzunar sumele colosale.

Chiar și această măsură a dispărut, însă amendamentul PSD a fost aprobat prin care se poate efectua amânarea plăților pentru cei aflați în dificultate. Luni, comisiile economice reunite în senat au vodat mai multe amendamente care au fost aduse OUG 118/2021 care fac referire la compensarea facturilor la energie.

Dintre aceste amendamente face parte și cel propus de către PSD pentru a exista posibilitatea de a amâna plata facturilor la energie elextrică și gaze, la cerere, pentru o perioadă de șase luni, astfel că acesta a fost supus votului și aprobat. Printre altele, s-a decis și plafonarea la maximum 5% al profitului furnizorilor care este raportat la ccosturile de furnizare.

PNL a venit cu amendamente în care sunt prevăzute majorarea sumelor plătie de la bugetul de stat către contul facturilor consumatorilor, plafonarea prețurilor, dar și exceptarea de la plată a certificatelor verzi, dar și a contribuției de cogenerare și a accizei, precum și reducerea TVS pentru consumatorii noncasnici.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.

amâna plata facturilor
Oficialii au fost de acord cu plafonarea preturilor pentru gaze naturale si energie electrica

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează

Potrivit OUG 118/2021 se arată o compensare de 0,21 lei pe kWh în cazul curentului electric și o compensare de 25% în cazul gazelor naturale. În ceea ce-i privește pe consumatorii noncasnici, oficialii au fost de acord ca aceștia să fie exceptați de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înală eficiență și a accizei în cazul energiei electrice.

În ceea ce privește gazele naturale, consumatorii noncasnici au fost exceptați de la plata contravalorii accizei. Totodată, TVA va fi redusă la 5 puncte procentuale. În cazul consumatorilor casnici, prețurile energie electrică și gaze naturale se plafonează la o valoare de cel mult 1 leu kWh, iar în cazul gazelor naturale, valoarea va fi de 0,37 de lei pe kWh. Aceste plafoane reprezintă prețul final care va fi facturat în cazul clienților casnici.

Această nouă lege de aprobare a OUG 118/2021 face referire și la supraimpozitarea pentru producătorii de electricitate. Așadar venitul suplimentar realizat de către aceștia care rezultă din diferența prețului de vânzare al energiei electrice și prețul stabilit de 450 lei/ MWh, se va impozita cu 80%, fiind și variatna votată de către comisii. Actualul proiect de lege urmează a fi discutat în plenul Senatului.