Home » Cum să faci orice » Cum se citește corect contorul electric și cum poți transmite singur indexul contorului

Cum se citește corect contorul electric și cum poți transmite singur indexul contorului

Alexandru Cazacu / 17.09.2021, 10:58
Cum se citește corect contorul electric și cum poți transmite singur indexul contorului

Există mai multe tipuri de contoare de energie electrică, iar citirea indexului se poate face chiar de către consumatori. Mai departe noi vă vom spune cum se citește corect contorul electric, dar și cum se transmite indexul citit.

Cum se citește corect contorul de energie electrică

După cum vă spuneam, contoarele de energie electrică pot fi magnetice și electronice. Cu toate acestea, indiferent de tipul contoarelor, ele vor măsura consumul de energie în KW/oră. În cazul celor magnetice există un singur index. Acest tip de contor înregistrează doar un singur tip de energie electrică, pe o singură zonă orară. Pe de altă parte, dacă contorul are două cadrane, va avea și două discuri. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se citesc corect contoarele de energie electrică.

Cum se citește contorul cu inducție

În ceea ce privește citirea contoarelor magnetice, pe afișajul mecanic al acestora, ultima cifră sau ultimele cifre pot fi precedate de simbolul “virgulă” și evidențiate diferit de restul cifrelor. Ei bine, în acest caz, nu se citește afișajul după virgulă. Pe de altă parte, în situația în care ultimele cifre nu sunt evidențiate diferit, atunci se vor citi toate cifrele de pe afișajul mecanic al contorului de energie electrică.

Cum se citește corect contorul electronic

Trebuie menționat faptul că, în cazul contoarelor electronice, este permisă afișarea mai multor tipuri de energie. De asemenea, aceste tipuri de contoare se pot programa ca să înregistreze energia electrică diferențiat pe zone orare. Consumatorii care nu beneficiază de un tarif diferențiat trebuie să citească indexul corespunzător codului 1.8.0. În schimb, cei care beneficiază de tarif diferențiat pe zone orare, trebuie să citească indexul corespunzător codului 1.8.1, cel al codului 1.8.2 și cel corespunzător pentru codul 1.8.3.

Cum se citește corect contorul de energie electrică
Cum se citesc corect contoarele de energie electrică

Contorul de energie electrică de tip Smart Meter

Aceste contoare electrice permit de asemenea afișarea mai multor tipuri de energie și pot fi programare să înregistreze diferențiat pe zone orare, energia electrică. Pe lângă toate acestea, contorul Smart Meter permite transmiterea la distanță a indexului, dar și alte operații de la distanță printre care: schimbarea tarifului, conectări, deconectări sau transferul unui contract.

La fel ca și la contoarele electronice menționate mai sus, pentru consumatorii care nu beneficiază de tarif diferențiat pe zone orare se citește indexul corespunzător codului 1.8.0. Însă, în cazul consumatorilor care beneficiază de acest tip de tarif, trebuie citit indexul corespunzător codului 1.8.1, cel corespunzător codului 1.8.2 și codului 1.8.3.

Cum poți transmite singur indexul contorului

De obicei, furnizorul efectuează citiri de regularizare la 6 luni, însă dacă îl citești tu și îl transmiți regulat, vei fi putea fi sigur că plătești factura în funcție de energia consumată. De exemplu, în cazul Enel, poți să trimiți singur indexul autocitit, potrivit indicațiilor prezentate mai sus, în intervalul de indicat pe factura de energie electrică.

În cazul furnizorului menționat, în ultima zi a perioadei de telecitire, indexul poate fi înregistrat până la ora 19:00, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei. Înregistrarea indexului se poate face, dacă ai un cont creat, din aplicația MyEnel, sau sunând la serviciu clienți.