Home » Știri » Știri sociale » Cum și cu ce altoiești un lămâi. Sfaturi de la pomicultori renumiți

Cum și cu ce altoiești un lămâi. Sfaturi de la pomicultori renumiți

Pană Emanuela / 31.01.2021, 11:44

Lămâiul este o plantă exotică, dar care poate crește și se poate dezvolta chiar și în apartamentele noastre, sub formă de arbust. Contrar opiniei generale, lămâiul nu este o plantă pretențioasă, iar altoirea lui poate părea dificilă deoarece este realizată la momentul nepotrivit, fapt pentru care lăstarii se usucă și mor înainte ca grefa să se vindece. Află, în continuare, când, cum și cu ce se altoiește un lămâi.

Cum și cu ce altoiești un lămâi

Lămâiul este o plantă cu o coroană deasă, care poate crește și în ghiveci, și care înflorește pe tot parcursul anului. Dacă este îngrijit corespunzător, se pot găsi pe plantă, în același moment, flori, fructe mature și fructe în creștere. Altoirea lămâiului reprezintă procedeul de înmulțire vegetativă și presupune pricepere în mânuirea briceagului, precum și cunoașterea unor informații extrem de utile.

Altoirea nu este un proces complicat, astfel că îl puteți face și singuri, însă alegerea momentului în care să întreprindeți această acțiune are o importanță uriașă. Timpul ideal al anului pentru a altoi lămâiul și citricele în general depinde de climatul local. Temperatura la care rădăcinile acestora se refac cel mai bine este între 21° C și 29° C. Așadar, lămâiul ar trebui altoit când se prognozează temperaturi din acest interval. Dacă ar fi să vorbim despre un interval precis, atunci altoirea citricelor ar trebui realizată în perioada mai – august.

Cu o săptămână înainte de altoire, lămâiul trebuie udat abundent, pentru a stimula circulația sevei, iar pentru desprinderea cojii se pune îngrășământ cu sodiu cu trei săptămâni înainte.

Citește și: Prăjiturele pufoase cu lămâie pentru mesele de sărbătoare – un desert ușor și elegant

Sfaturi pentru o înflorire rapidă

Dacă și tu ai un lămâi pe care vrei să îl altoiești pentru a depăși faza de plantă decorativă, dar nu știi care sunt pașii și de ce ai nevoie, aruncă un ochi mai jos.

Cum altoiești un lămâi - pas cu pas
Cum altoiești un lămâi – pas cu pas

Cea mai simplă metodă de altoire a pomilor fructiferi, dar și a citricelor este cea „în despicătură“, care este, de asemenea, și cea mai folosită dintre toate metodele de altoire.

Altoirea lămâiului pas cu pas:

1. Pentru început, vei avea nevoie de un altoi provenit din coroana unui lămâi aflat în plină rodire, care trebuie să prezinte 3 – 4 muguri bine conturați.

2. Taie planta păstrând o lungime a trunchiului de 30 de centimetri. Folosește un cuțit foarte ascuțit sau un briceag special pentru altoire.

3. La capătul tăieturii, care poarte denumirea de portaltoi, trebuie să faci o secțiune de aproximativ 2 centimetri, pe mijlocul trunchiului, în care va intra altoiul.

4. Altoiul trebuie să fie cioplit la bază, pe ambele părți, în așa fel încât partea care intră în trunchi să fie ascuțită, în formă de V. Se vor păstra circa 3 – 4 muguri pe altoi.

5. Se atașează altoiul în despicătura portaltoiului și se pansează zona cu ajutorul unui scotch.

6. Peste bandaj se pune un cârlig, care are scopul de a ține cât mai strând punctul de altoire.

7. Se pune o pungă peste altoi și peste portaltoi, pentru a etanșeiza cât mai bine zona. Punga se prinde la capăt cu un alt cârlig.