Home » Știri » Știri sociale » Cum va fi verificat certificatul verde Covid, de unde poate fi descărcată aplicația și ce trebuie să știe românii

Cum va fi verificat certificatul verde Covid, de unde poate fi descărcată aplicația și ce trebuie să știe românii

Manolică Anca / 16.09.2021, 16:11
Cum va fi verificat certificatul verde Covid, de unde poate fi descărcată aplicația și ce trebuie să știe românii

CNSU a aprobat joi, 16 septembrie, o hotărâre care prevede că accesul la restaurante, spectacole, evenimente private, după ce rata de infectare cu Covid-19 dintr-o localitate trece de 3 la mia de locuitori, se va face doar în baza green pasului, certificatul verde Covid. O aplicație creată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va verifica de acum aceste documente.

Cum vor verifica autoritățile certificatul verde Covid

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de joi, 16 septembrie, Hotărârea numărul 70 care prevede stabilirea unor măsuri aplicabile în contextul pandemiei de Covid-19, pe fondul creșterii exponențiale a numărului de cazuri de infectări din ultima perioadă. Prin acest document se aprobă folosirea pentru acces la evenimente certificatul verde Covid, green pass-ul.

Certificatul verde Covid atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane și va fi necesar să fie prezentat în localitățile care au incidența cazurilor de coronavirus între 3 și 6 la mia de locuitori. El va deveni obligatoriu la restaurante, spectacole, evenimente private, locuri de joacă, piscine, săli de fitness.

Totul despre aplicația „Check DCC”

Persoanele care merg la restaurant, nuntă, spectacol, eveniment sportiv, piscină sau săli de fitness vor trebui să prezinte certificatul digital al UE care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat la Digi24 că este simplu de verificat acest lucru pentru că există deja o aplicație creată în acest sens.

„Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.”, a declarata Arafat, pentru Digi24.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a realizat o aplicație numită „Check DCC” care va verifica codul QR al acestui certificat. Aplicația permite scanarea codurilor QR de pe certificatele Covid prin simpla utilizare a unui telefon și nu stochează datele personale înscrise pe documente. „Check DCC” este disponibilă în Google Play.

Măsurile stabilite joi de către CNSU vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Totul despre certificatul verde Covid
Totul despre certificatul verde Covid

De unde descarci certificatul verde Covid

Certificatul verde Covid a fost lansat pe 1 iulie 2021 pentru călătoriile în interiorul UE. În prezent, documentul este necesar pentru a putea merge în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Elveția, San Marino și Vatican sunt și ele pregătite pentru a introduce în vigoare green pass-ul.

Pe 30 august, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care creează cadrul legal pentru ca certificatul verde Covid să poată fi folosit și în plan intern. Începând din 1 iulie, românii care vor să obțină certificatul verde Covid pot descărca documentul de AICI.

Persoanele care doresc să intre în posesia acestui document, trebuie să furnizeze, în funcție de tipul certificatului, câteva informații. Iată care sunt:

  • pentru certificatul de vaccinare – prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării oricăreia dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a făcut vaccinarea.
  • pentru certificatul de testare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului cu rezultat negativ, județul în care s-a făcut testarea;
  • pentru certificatul de vindecare: prenumele, numele, CNP-ul, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test cu rezultat pozitiv, județul în care s-a făcut testarea.