Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a dezvăluit într-un interviu pentru România TV că pensionarii cu venituri de până la 2.574 de lei vor primi ajutorul financiar de 400 de lei în două tranșe: prima în luna aprilie, iar a doua în luna decembrie.
Daniel Baciu a explicat că sprijinul financiar provine din bugetul de stat și nu afectează fondul de pensii. Plățile pentru prima tranșă sunt programate chiar din prima zi a lunii aprilie. Aproximativ 2,5 milioane de pensionari vor beneficia de acest ajutor, destinat celor cu venituri mici.
Citeşte şi: Salarii 2025. Creştere de 50% pentru o categorie de bugetari. Proiectul urmează să fie adoptat de Guvern
„Vorbim de un act normativ care vine în sprijinul unor anumite categorii de pensionari, care au venituri mai mici sau egale cu suma de 2.574 de lei. Este vorba despre un impact financiar de aproximativ 2 miliarde de lei în plus, bani care provin de la bugetul de stat, nu de la bugetul de pensii.
Nu au legătură cu contributivitatea vreunui pensionar, pur și simplu este un sprijin financiar pentru aceste persoane care sunt eligibile.
În sistemul public de pensii, în această categorie se află aproximativ 2,5 milioane de pensionari, care vor primi acest sprijin financiar în cele două tranșe, exact cum este specificat în actul normativ. Prima tranșă va fi imediat în luna aprilie, de 400 de lei, iar cealaltă în luna decembrie.
Este un balon de oxigen pentru persoanele cu venituri mici și important este că impactează un număr foarte mare de pensionari. Noi trebuie să implementăm cât de repede, adică să facem acele operațiuni de consolidare a bazelor de date, astfel încât în timp util să reușim să tipărim taloanele de pensii, ca chiar în prima zi lucrătoare din luna aprilie să putem să virăm acești bani către beneficiarii noștri pensionari”, a precizat Daniel Baciu-
În privința unei noi majorări a pensiilor în acest an, Daniel Baciu a fost prudent, subliniind că decizia depinde de spațiul fiscal disponibil. În ultimii cinci ani, pensiile au fost indexate succesiv, iar anul trecut au existat două majorări – la începutul anului și la 1 septembrie.
„Aici sunt discuții în spațiul public, noi trebuie să fim foarte realiști. Anul trecut am avut două majorări: majorarea punctului de pensie de la început de an și majorarea de la 1 septembrie. Efortul financiar a fost foarte mare, iar unele pensii chiar au fost dublate.
Avem o creștere medie de 40% a pensiilor, a întregii anvelope privind bugetul asigurării sociale de stat. Avem acum intervenții punctuale pentru pensionarii cu venituri de mici, ajutor de 800 de lei.
Acolo unde există spațiu fiscal, că vorbim despre faptul ca bugetul să permită aceste majorări, să știți că de fiecare dată am făcut lucrul acesta. În ultimii cinci ani de zile, pensiile au fost indexate succesiv.
Bugetul de pensii anul acesta a fost majorat, pentru că anul trecut am avut aceste majorări doar pe cele patru luni de zile, începând cu data de 1 septembrie, iar anul acesta noi trebuie să plătim integral majorările pe care le prevede Legea 360/2023.
Noi am avut o majorare a bugetului de pensii față de anul trecut și cred că această analiză trebuie făcută cel puțin în toamnă, unde ar trebui să vedem dacă avem o mai bună colectare a contribuției de asigurări sociale. Aceste majorări trebuie să fie, în primul rând, sustenabile”, a susținut Daniel Baciu.
Citeşte şi: PENSII 2025 Care este suma pe care o primesc femeile casnice din România. Ce schimbări apar anul acesta
Astfel, pensionarii eligibili vor primi ajutoarele financiare conform programării, iar o posibilă indexare suplimentară a pensiilor va fi analizată spre sfârșitul anului, în funcție de încasările la bugetul asigurărilor sociale.