Home » Știri » Știri sociale » De ce au crescut de fapt prețurile la benzină și motorină în România. Explicația vine din Ungaria

De ce au crescut de fapt prețurile la benzină și motorină în România. Explicația vine din Ungaria

Alexandru Cazacu / 29.06.2022, 11:58
De ce au crescut de fapt prețurile la benzină și motorină în România. Explicația vine din Ungaria

După cum bine știm, prețurile la carburanți au crescut foarte mult în ultimele luni, iar cei mai mulți bani din aceste scumpiri merg la statul român. Conform Rador, după data de 14 iunie 2022, prețul benzinei a depășit valoarea de 9 lei pe litru în toată România. Dar de ce au crescut prețurile la benzină și motorină în țara noastră? Ei bine, explicația vine de la vecinii noștri maghiari.

De ce au crescut prețurile la benzină și motorină în România

Nu mai este un secret faptul că prețul carburanților este format, într-o proporție destul de mare, din accize care ajung la statul român. Deși bunăstarea cetățenilor ar trebui să fie o prioritate pentru autoritățile unui stat, se pare că în România nu este valabilă această regulă, potrivit publicației maghiare Napi Gazdaság.

Mai exact, jurnaliștii maghiari atrag atenția cu privire la faptul că prețul foarte mare la benzină și motorină pe care îl plătesc românii este, de fapt, modul Guvernului român de a arăta care este principalul său obiectiv, adică să își crească veniturile. Se pare că acesta este motivul principal pentru care nu se reduc impozitele incluse în prețul carburanților.

După cum am menționat și în primele rânduri, după 14 iunie prețul benzinei a depășit 9 lei/ litru în toată România, conform Rador, deși anterior prețul carburanților a dat puțin înapoi. Asta doar pentru câteva zile.

Cum argumentează autoritățile române această situație

De ce nu „umblă” autoritățile române la taxele din spatele carburanților? Ei bine, argumentul principal ține de restricțiile impuse de Comisia Europeană. Cu toate acestea, pe lângă Ungaria, autoritățile croate au anunțat de curând că îngheață prețurile la benzină și motorină. Un alt exemplu vine din partea Poloniei. Aici TVA-ul pentru carburanți a fost redus la zero.

În schimb, Guvernul Ciucă ignoră deocamdată presiunea socială tot mai mare din acest punct de vedere. Între timp, membrii guvernului alternează între speculații și a refuza să ofere soluții reale, conform jurnaliștilor maghiari.

De ce au crescut prețurile la benzină și motorină în România
De ce au crescut prețurile la benzină și motorină în România. Explicația vine din Ungaria

Cât câștigă statul român de pe urma carburanților

Această situație nefericită pentru șoferii din România vine dintr-un studiu realizat de specialiștii Universităților din Cluj și București.

„Impozitul după producerea și distribuirea carburanților și cel pe venit sunt responsabile pentru o mare parte a prețului plătit de consumator.(…) O parte a sumei plătite pentru benzină (39%) și motorină (36%) intră în bugetul statului sub forma impozitului pe venit”, se arată în studiul menționat.

Așadar, nu este vorba de ceva întâmplător, mai ales că statul român câștigă destul de mult de pe urma carburanților, iar prețurile foarte mari la benzină și motorină îngrașă bugetul și mai mult. Ba chiar mai mult de atât, dacă Guvernul român ar urma exemplul autorităților din Polonia, asta ar duce la o scădere a veniturilor cu cel puțin 5 miliarde lei.

Ei bine, cel mai probabil, această sumă ar putea fi completată doar prin îndatorare. Cu toate acestea, conform studiului mai sus menționat, reducerea accizei la carburanți și a taxei pe energie ar avea un efect benefic asupra economiei din țara noastră.