Home » Știri » Știri sociale » De ce nu vor mai putea face elevii meditații cu profesorii lor de la clasă. Noua lege care se pregătește în România

De ce nu vor mai putea face elevii meditații cu profesorii lor de la clasă. Noua lege care se pregătește în România

Manolică Anca / 25.05.2022, 16:47
De ce nu vor mai putea face elevii meditații cu profesorii lor de la clasă. Noua lege care se pregătește în România

Un nou proiect de lege le va interzice profesorilor să mai ofere meditații elevilor pe care îi coordonează la clasele unde predau. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cadrele didactice care nu vor respecta lege vor fi sancționate în corelație cu gravitatea abaterilor. Când ar urma să intre în vigoare prevederea.

Elevii nu vor mai putea face meditații cu profesorii de la clasă

Ministerul Educației a anunțat că are în vedere introducerea în Legea Educației interdicția ca profesorii de la clasă să mai ofere meditații elevilor lor. Totodată, prin această măsură se are în vedere obligația ca aceștia să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare.

Într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, Sorin Cîmpreanu a declarat că noul pachet legislativ ar urma să intre în vigoare în septembrie 2023, însă prevederea care vorbește de interdicția meditațiilor la clasă s-ar putea aplica mai devreme, chiar de la începutul anului școlar 2022-2023.

„Vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă pe care apoi îl notează”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Pe de altă parte, în activitatea de predare și evaluare la clasă îi este interzis, dorim să propunem prin lege, se desfășoare meditații cu elevii de la clasă având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare, la modul general, și asta pentru atinge profilul de competențe ale absolvenților din ciclul în care predă”, a spus Sorin Cîmpeanu, pentru sursa citată.

Cadrele didactice care nu vor respecta legea vor fi supuse unor sancțiuni

Întrebat de HotNews.ro ce garanții există că profesorii nu vor încălca legea, așa cum se întâmplă acum, ministrul Educației a precizat că în actul normativ, care va face parte din legislația pachetului legislativ primar din „România Educată”, se va prevedea înființarea unei comisii naționale pentru inspecție școlară.

Aceasta va avea ca prerogativă verificarea normelor de etică și deontologie profesională de către profesori. Comisia va fi alcătuită din cadre didactice cu experiență de cel puțin 10 ani în inspecție școlară, care „au probat aspecte ce țin de probitatea morală și profesională” și care vor cerceta dacă această obligație se respectă.

Totodată, ministrul Educației a avertizat că profesorii care nu se vor abate de la noile reguli vor fi supuși unor sancțiuni. El nu a putut preciza cu exactitate despre ce sancțiuni va fi vorba, însă cert este că ele vor corelate cu legislația deja existentă.

„Cu siguranță sunt sancțiuni pentru nerespectarea legii. Nu pot să vă dau exemple de sancțiuni, în momentul de față sunt juriștii cei care stabilesc sancțiuni în corelație cu gravitatea abaterilor”, a mai spus acesta.

La ora actuală, profesorilor le este interzis prin Codul de etică adoptat în octombrie 2018, aprobat prin ordin de ministru, dar nu prin lege, să ofere meditații elevilor de la clasă.