Home » Stiri Diaspora » De ce pleacă românii din Spania. Adevărul despre salariile care se oferă și nivelul de trai

De ce pleacă românii din Spania. Adevărul despre salariile care se oferă și nivelul de trai

Cojocaru Cristian / 04.02.2022, 11:32
De ce pleacă românii din Spania. Adevărul despre salariile care se oferă și nivelul de trai

Începutul anilor 2000 reprezenta perioada când românii luau cu asalt țări precum Spania și Italia. Începând însă cu anul 2012, aceștia au început să se întoarcă în România sau să aleagă o altă țară care se situa mai bine pe plan economic, țări precum Germania, Marea Britanie sau Franța. Acum, românii pleacă din Spania într-un număr tot mai mare.

Motivul pentru care românii pleacă din Spania

În ultimul deceniu, tot mai mulți români au ales să părăsească Spania. Acest lucru nu este atât de benefic pentru economia țării, având în vedere că cele mai afectate sectoare au fost cele în construcții și agricultură. Acum, investitorii sunt nevoiți să caute forță de muncă în Ecuador și Columbia.

Daniela, în vârstă de 40 de ani a ales ca împreună cu prietena ei să își facă bagajele pentru zborul către București, de pe aeroportul Adolfo Suárez-Madrid Barajas. Aceasta a afirmat că pleacă pentru a rezolva anumite probleme personale, însă se va întoarce, „la un moment dat”, dar cu nesiguranță în aceste vorbe.

„Adevărul este că a devenit foarte scump să locuiești aici, nu mai merită. Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum ești angajat pentru câteva luni în industria hotelieră (…) iar apoi te trimit la prăjit sparanghel. Dar asta doar dacă îți face contract. Se profită foarte mult” , explică Daniela, care nu exclude sa calce pe urmele surorii sale Adina.

Aceasta a decis să ia calea României și să fie alături de iubitul ei după ce, timp de 14 ani a lucrat ca menajeră.

„Cu ce ​​a câștigat urmează să-și cumpere o casă și să înființeze o firmă. Întotdeauna a fost clar că a vrut să se întoarcă. În plus, nu e atât de mare diferența între aici și acolo. Acolo, de exemplu, nu plătești încălzirea pentru că în multe dintre case folosim lemne de foc ”, a afirmat prietena ei.

românii pleacă spania
In 2012, peste 800.000 de romani erau oficial in Spania

Peste 200.000 de români au părăsit Spania în ultimul deceniu

Plecarea celor două nu este una neobișnuită, având în vedere că tot mai mulți români, membri ai celei mai mari comunități străine din Spania în anul 2012, aleg același drum. În 2012, cifrele din acte dovedeau că 833.764 de români se aflau în Spania, deși numărul acestora cu siguranță a depășit un milion, având în vedere că sute de mii de români nu erau înscriși în bazele de date ale autorităților și alegeau munca la negru.

Deși a fost anul care număra cei mai mulți români în Spania, era și anul care dădea startul plecării acestora de acolo. Conform datelor oficiale, în Spania au rămas 556.204 români, astfel că țara a pierdut 277.560 de români în ultimii zece ani.

„Locuim aici, dar toți avem întotdeauna un picior în România. Dacă mă întrebi dacă vreau să mă întorc, spun „da, mereu”; sunt aici de 20 de ani, dar am ideea asta, deși voi trăi aici toată viața, cine știe”, a afirmat Ica Tomi, președintele asociației spanio-române Salva.

Tot aceasta a mai afirmat că acest fenomen de emigrare înapoi nu este atât de masiv, iar asociația sa ajută familiile nevoiașe care au fost lovite de pandemia de coronavirus.