Home » Știri » Știri sociale » De ce trebuie să vizitezi neapărat Mănăstirea Dragomirna. Ce frumuseți ascunde acolo. FOTO

De ce trebuie să vizitezi neapărat Mănăstirea Dragomirna. Ce frumuseți ascunde acolo. FOTO

Pană Emanuela / 07.08.2021, 08:40

Nicăieri în România nu vei găsi adunate pe un spațiu atât de restrâns mai multe mănăstiri, biserici și schituri ca în Bucovina. Dacă ești o persoană religioasă, atunci cu siguranță acest articol este pentru tine, întrucât îți vom prezenta, în cele ce urmează, câteva lucruri mai puțin știute despre Mănăstirea Dragomirna, pe care e musai să o vizitezi pentru a decoperi frumusețile pe care le ascunde.

De ce trebuie să vizitezi Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna se află în comuna Adâncata, la 12 kilometri de Suceava, un loc plin de istorie și spiritualitate. Pentru a ajunge la mănăstire trebuie să mergeți pe DN 29 A Suceava – Dorohoi, iar odată ajungi în comuna Adâncata nu vă mai rămâne decât să urmăriți indicatoarele cu mănăstirea, parcurgând un drum de circa 10 kilometri.

Mănăstirea Dragomirna (cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt“) a fost construită de mitropolitul Moldovei, Anastasie Crimca, în perioada anilor 1602-1609. Pentru ca locul Domnului să fie apărat de invaziile tătarilor și turcilor, s-a decis construirea unor ziduri de apărare care dau mănăstirii aspectul de fortăreață.

Dacă veți ajunge în vizită aici, veți observa că în cele patru colțuri ale zidurilor se află turnuri de apărare și obsevare, iar pe laturile de nord și vest se află chiliile. În dreapta intrării veți găsi Muzeul Mănăstirii.

După cum spuneam și mai sus, dacă vă plac mănăstirile, schiturile și bisericile ceva mai deosebite, trebuie neapărat să vizitați Mănăstirea Dragomirna, iar un prim motiv ar fi faptul că aceasta deține o biserică unică în România, spectaculoasă din prisma proporțiilor sale neobișnuite. Biserica are o lungime de 35 de metri, o lăține de aproximativ 9.5 metri și o înălțime de aproximativ 42 de metri, înălțimea bisericii fiind de-a dreptul excesivă în raport cu lungimea sa. Turla bisericii are și ea aceeași înălțime, pe ea fiind sculpate motive ornamentale, geometrice și florale.

În interiorul bisericii se găsesc șase morminte, cinci în pridvor și încă unul în pronaus, despre care se spune că ar fi al ctitorului manastirii, mitropolitul Anastasie Crimca.

În partea dreaptă a ieșirii din biserică veți găsi un mic magazin de unde puteți cumpăra obiecte religioase, diferite tipuri de miere, creme și uleiuri făcute de călugărițe.

Citește și: Totul despre Mănăstirea Radu Vodă din Capitală: cum se ajunge aici și ce se spune despre icoana Sfântului Nectarie, făcătoare de minuni

Ce frumuseți ascunde acolo. FOTO

Odată ajunși în Cetatea de Scaun a Moldovei, Mănăstirea Dragomirna vă va impresiona prin zidurile groase și înalte de apărare, din piatră alb-galbenă, ce vă vor da senzația de trăinicie și putere. Ele înconjoară și ocrotesc întreaga mănăstire.

De ce trebuie să vizitezi Mănăstirea Dragomirna. Ce frumuseți ascunde
De ce trebuie să vizitezi Mănăstirea Dragomirna. Ce frumuseți ascunde

Stilul în care a fost construită mănăstirea a influențat ulterior și arhitectura altor mănăstiri din Moldova și Bucovina, stil în care fațada din piatră a înlocuit frescele exterioare pictate cu atâta dibăcie. Hotărârea a fost luată, după cum vă povesteam în rândurile de mai sus, odată cu ocuparea otomană, când toate resursele erau folosite pentru apărare, în defavoare ornamentării și a esteticului.

Din complexul Dragomirna fac parte următoarele: Biserica Mică sau biserica schitului, Biserica Mare, vechile ziduri de apărare, vechea clădire a egumeniei, cinci turnuri, chiliile măicuțelor și ale preoților și, nu în ultimul rând, paraclisul.

Cei ce iubesc să pescuiască se pot delecta aici cu acest sport, întrucât în apropierea mănăstirii se află un frumos lac.