Home » Știri » Știri sociale » De unde se obține pașaportul în diferitele orașe din România și ce documente trebuie să ai cu tine

De unde se obține pașaportul în diferitele orașe din România și ce documente trebuie să ai cu tine

Pană Emanuela / 17.07.2021, 11:22
De unde se obține pașaportul în diferitele orașe din România și ce documente trebuie să ai cu tine

Cetățenii români pot călători în țările membre ale Uniunii Europene în baza actului de identitate, însă pentru a părăsi spațiul european au nevoie de pașaport. În 2021, procesul de obținere a pașaportului este unul simplificat, iar cel mai simplu mod de a te programa este online, pentru a nu mai fi nevoit să stai la cozi. Află, în continuare, care sunt actele necesare pentru pașaport și unde îl poți obține în diferite orașe din România.

De unde se obține pașaportul în diferitele orașe din România

Îți dorești să călătorești în țări de peste oceane, dar neștiința sau teama de birocrație te-au ținut în loc? Ei bine, suntem aici pentru a-ți spune că, în 2021, obținerea pașaportului – unul dintre cele mai importante acte pe care le poate primi un cetățean român de la stat – nu este mare scofală.

După cum bine știi deja, cetățenii români pot călători fără griji în baza actului de identitate în spațiul european, însă, pentru a vizita țări aflate în afara UE este nevoie de pașaport. Iar pentru a-l obține, este important să știi ce acte sunt necesare, ce acte ai de plătit, cum te programezi pentru pașaport și unde trebuie să mergi mai exact.

Dacă ești o persoană ocupată sau pur și simplu vrei să eviți statul la cozi, îți sugerăm să îți faci o programare online. În caz contrar, trebuie să știi că cererea pentru eliberarea pașaportului se va depune personal de către solicitant, în țară, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, în a căror rază de competență ai domiciliul.

Documentele pe care trebuie să le ai cu tine și procedura

Pentru a-ți fi eliberat pașaportul în 2021, tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul Direcției Generale de Pașapoarte (DGP), unde vei completa numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail, tipul de pașaport pe care ți-l dorești, numărul de persoane, locația, data și ora.

Cât despre actele necesare obținerii pașaportului, va trebui să ai cu tine următoarele:

  • cartea de identitate în original;
  • documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport;
  • paşaportul anterior, dacă acesta există.

În cazul copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani (deci nu au buletin), pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar sunt necesare următoarele acte:

  • certificatul de naştere al copilului, în original;
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
  • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există;
  • în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Citește și: Cum îți faci programare online și de ce acte ai nevoie pentru obținerea pașaportului. Precizări importante de la MAI

Ce taxe trebuie să plătești pentru pașaport în 2021

După cum era de așteptat, pentru a-ți face pașaport este nevoie de puțin timp și de ceva bani, dar vestea bună este că, față de anii trecuți, procedura este ceva mai simplă.

Procedură obținere pașaport în 2021. De ce acte ai nevoie și ce taxe trebuie să plătești
Procedură obținere pașaport în 2021. De ce acte ai nevoie și ce taxe trebuie să plătești

Taxele pentru obținerea pașaportului variază în funcție de tipul de pașaport dorit (pașaport simplu electronic sau pașaport simplu temporar), precum și de vârsta persoanei căreia îi va fi eliberat pașaportul.

  • Pentru pașaportul simplu electronic, taxele sunt de 258 de lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani;
  • Pentru pașaportul simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Unde se plătesc taxele pentru pașaport

Începând din 7 septembrie 2020, taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita:

  • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  • online, prin platforma de plăţi virtuale ghiseul.ro.

Unde poți să-ți faci pașaportul în București 

În ceea ce privește locațiile, ai posibilitatea de a alege între următoarele două:

  • București – Park Lake – Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte București: str. Liviu Rebreanu, nr. 4, sector 3, et. 1 (în centrul commercial Park Lake)
  • București – Plaza – Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte București: B-dul. Timișoara, nr. 26, sector 6, Plaza România.

Unde poți să-ți faci pașaportul în Galați

  • Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Galați: Str. Domnească, nr. 102, Galați

Unde poți să-ți faci pașaportul în Constanța

  • Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Constanța: TOMIS MALL – etaj 3, Str. Ștefan cel Mare, nr. 36-40, Constanța

Unde poți să-ți faci pașaportul în Cluj-Napoca

  • Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Cluj: Str. Andrei Mureșanu, nr. 16 sau Str. Zrynin Miklos, nr. 2-4, Cluj-Napoca

Unde poți să-ți faci pașaportul în Iași

  • Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Iași: Bld. Primăverii, nr. 36, Iași.