Home » Știri » Știri sociale » Cum îți faci programare online și de ce acte ai nevoie pentru obținerea pașaportului. Precizări importante de la MAI

Cum îți faci programare online și de ce acte ai nevoie pentru obținerea pașaportului. Precizări importante de la MAI

Manolică Anca / 13.07.2021, 16:43
Cum îți faci programare online și de ce acte ai nevoie pentru obținerea pașaportului. Precizări importante de la MAI

Pentru a ieși călători în afara spațiului european, cetățenii români au nevoie de un pașaport. Însă, din fericire, obținerea acestui act nu mai este deloc complicată în anul 2021. Este suficient să știi cum să îți faci o programare online și de ce acte ai nevoie, iar obținerea pașaportului va fi un lucru foarte simplu. Iată tot ce trebuie să știi.

Cum îți faci programare online

Cetățenii români pot călători în țările membre UE doar pe baza actului de actul de identitate, însă, pentru a ieși din spațiul european, este nevoie de pașaport. Din fericire, obținerea acestui document de călătorie nu mai este la fel de complicată ca înainte și nu mai este nevoie să stai ore în șir la coadă.

Fiindcă ne aflăm în perioada concediilor, MAI a făcut precizări importante, pentru a fi evitate aglomerările de la oficiile de eliberare a pașapoartelor. Astfel, programările în scopul depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor nu se solicită prin telefon sau e-mail, ci se face exclusiv online pe platforma www.epasapoarte.ro. De asemenea, pentru evitarea supraaglomerării, cetățenilor li se recomandă să respecte ora care le-a fost alocată. Sosirea mai devreme de ora programării nu va determina preluarea cererii în avans, întrucât trebuie respectat intervalul orar stabilit pentru fiecare programare în parte.

De ce acte ai nevoie pentru obținerea pașaportului

Pentru obținerea pașaportului, un adult trebuie să aibă cu el în ziua în care a fost programat următoarele documente:

Cum obții pașaportul în câțiva pași simpli
Cum obții pașaportul în câțiva pași simpli

În cazul copiilor, care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pentru obținerea pașaportului sunt necesare următoarele documente:

  • certificatul de naştere al copilului, în original;
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
  • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Care sunt taxele pentru obținerea pașaportului în 2021

Taxele pentru obținerea pașaportului pot varia în funcție de tipul documentului, dar și de vârstă:

  • pașaportul simplu electronic – 258 de lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani;
  • pașaportul simplu temporar – taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Începând din 7 septembrie 2020, taxa pentru obținerea pașaportului se poate achita:

  • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  • online, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

Ce diferență este între cele două tipuri de pașapoarte

Pașaport simplu electronic

  • Valabilitatea este de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani;
  • Termenul de eliberare pal acestuia este de 15 zile pentru cetățenii care depun actele pe teritoriul României. Pentru persoanele stabilite în străinătate, într-o țară membră UE, care depun actele necesare în consulate, termenul este de 45 de zile. Iar cei care vor să obțină pașaportul într-un stat care nu este membru UE, trebuie să aștepte 65 de zile.

Pașaport simplu temporar

  • Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni;
  • Eliberarea poate dura între câteva ore și 3 zile. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora, dacă părinții sau tutorele legal vin cu două fotografii tip buletin ale copilului.