Home » Știri » Știri sociale » Greşeala banală pentru care românii care stau la bloc pot primi amenzi de până la 10.000 lei. Ce spune legea

Greşeala banală pentru care românii care stau la bloc pot primi amenzi de până la 10.000 lei. Ce spune legea

Redactia Redactia / 16.09.2024, 17:54
Greşeala banală pentru care românii care stau la bloc pot primi amenzi de până la 10.000 lei. Ce spune legea

Greşeala banală pentru care românii care stau la bloc pot primi amenzi de până la 10.000 lei. Cei care locuiesc la bloc și folosesc spațiile comune într-un mod necorespunzător, inclusiv pentru uscarea rufelor, riscă amenzi de până la 10.000 de lei, scrie Newsweek. Conform legislației în vigoare, spațiile comune, cum este uscătoria, trebuie folosite doar cu acordul asociației de proprietari și respectând anumite reguli.

Uscătoriile, la fel ca alte spații comune din bloc, fac parte din proprietatea comună, ceea ce înseamnă că utilizarea sau modificarea acestora nu poate fi decisă de un singur locatar. Pentru a face orice modificare, cum ar fi închiderea uscătoriei sau utilizarea exclusivă a acesteia, este necesar acordul asociației de proprietari și respectarea unor pași legali.

Convocarea unei adunări generale și obținerea votului majorității locatarilor sunt obligatorii. În funcție de schimbarea propusă, legea impune fie o majoritate de două treimi, fie unanimitate. În plus, orice modificare a spațiilor comune necesită autorizații de construcție și avize de la autoritățile locale.

Citeşte şi: Vouchere alimente 2024. Câte tranşe de bani mai primesc românii în acest an şi care este noul plafon stabilit de Guvern

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Proprietatea comună în cadrul unui condominiu include, pe lângă uscătorii, și alte spații și echipamente, cum ar fi:

  • curțile, căile de acces și terenul pe care se află clădirea;
  • fundația, fațada, acoperișul și terasele;
  • casa scărilor, holurile și coridoarele;
  • instalațiile de apă, gaze și electricitate, inclusiv până la punctul de distribuție;
  • uscătorii, spălătorii, boxele, subsolul și antenele colective.

Orice utilizare necorespunzătoare a acestor spații poate fi sancționată conform legislației. Legea specifică faptul că schimbarea destinației sau utilizării proprietății comune se poate face doar în anumite condiții:

  • nu trebuie să afecteze drepturile altor coproprietari;
  • nu trebuie să împiedice folosirea normală a spațiilor comune de către toți locatarii;
  • este necesar acordul scris al tuturor proprietarilor din bloc;
  • toate modificările trebuie să respecte procedurile legale și să obțină autorizațiile necesare.

În cazul în care unul sau mai mulți proprietari nu respectă regulile privind utilizarea spațiilor comune, aceștia pot fi sancționați cu amenzi care pot ajunge până la 10.000 de lei. De exemplu, dacă un proprietar închide uscătoria fără acordul asociației sau nu respectă normele legale, riscă o astfel de amendă.