Home » Știri » Știri sociale » În ce zi și la ce oră atinge ploaia de stele Perseidele 2021 apogeul

În ce zi și la ce oră atinge ploaia de stele Perseidele 2021 apogeul

Pană Emanuela / 11.08.2021, 07:48
În ce zi și la ce oră atinge ploaia de stele Perseidele 2021 apogeul

Pasionații de astronomie vor putea vedea și în acest an ploaia de stele căzătoare a Perseidelor, dacă vor fi favorabile condițițiile meteorologice, iar Luna nu va lumina prea intens pe cer. Fluxul de corpuri Perseide a fost observat regulat pe o perioadă de mai bine de 2.000 de ani, primele informații despre acest fenomen astronomic fiind din Estul Îndepărtat. Află, în continuare, în ce zi și la ce oră atinge ploaia de stele căzătoare, cu sute de meteori pe oră, apogeul.

Perseide 2021. Când are loc spectaculoasa ploaie de stele

Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, iar numele acestui fenomen astrologic extrem de interesant provine din grecescul Perseides, un termen care face referire la fii eroului mitologic Perseu.

Fluxul de corpuri Perseide va fi vizibil pe cer și în acest an, spectacol care va încânta cu siguranță pasionații de astronomie, care vor putea vede sute de meteori care vor străluci în noapte. Pentru a putea fi urmărit show-ul impresionant, de neuitat pentru toată lumea, condițiile meteoroligice trebuie să fie favorabile, iar astrul nopții să nu strălucească prea tare.

Interesant de menționat că adepții catolicismului se referă la Perseide ca fiind lacrimile Sfântului Laurențiu, un motiv fiind faptul că acesta este sărbătorit pe data de 10 august, data la care apare ploaia de meteoriți.

Swift-Tuttle este cometa care a dat naștere Perseidelor și are un nucleu cu diametrul de 10 kilometri. Meteorii care vor putea fi văzuți în această lună sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la peiheliu.

Anual, Perseidele pot fi văzute începând cu mijlocul lunii iunie, însă ating apogeul între 9 și 14 august, în funcție de localizarea fluxului. La apogeu, rata meteoriților poate atinge chiar și 60 pe oră, putând fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, de oriunde din lume. Cu toate acestea, Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică a Pământului, în orele de dinaintea dimineții.

Citește și: Fenomene astronomice 2021. Ce fenomene spectaculoase au loc anul acesta

Cum poți să vezi mai bine spectacolul de pe cer

Ploaia de stele căzătoare a Perseidelor are loc în intervalul 17 iulie – 24 august, iar punctul de apogeu va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august, când numărul de meteori ajunge la 160-200 de bucăți pe oră.

Perseide 2021. Când are loc fenomenul și cum poți să vezi stelele căzătoare
Perseide 2021. Când are loc fenomenul și cum poți să vezi stelele căzătoare

În noaptea cu pricina Luna va fi doar 13% plină, fapt ce ajută meteorii să se vadă mai bine. De asemenea, un cer senin ajută și el meteorii să sclipească pe cer, în momentul în care Pământul se va ciocni de resturile de particule lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.

Așa-numitele „stele căzătoare“ pot fi observate mai bine în afara orașului, potrivit lui Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic, însă aceasta nu este o condiție obligatorie.

E ceva clasic pentru fiecare curent de meteori: ieşi afară undeva în afara oraşului şi te uiţi măcar o oră cu ochiul liber pe cer, după miezul nopţii. Meteorii, stelele acestea căzătoare, sunt foarte rapide şi lasă dâre luminoase pe cer, e proprietatea lor specială aceasta. Teoretic, sunt 40 pe oră.

Practic, se văd jumătate şi dacă stai în oraş vezi şi mai puţine: să vezi cinci-şase stele căzătoare într-o oră nu e destul de spectaculos. De aceea e mai bine să ieşi în afara oraşului, ca să vezi măcar 10-20 de stele căzătoare pe oră“, a precizat Șonka.

Perseidele reprezintă unul dintre cele mai populare spectacole astronomice pe care pasionații îl pot vedea în timpul verii pe cerul nopții.