Home » Știri » Știri sociale » Jobul de 14.000 de lei, din România, care nu are candidați. Nu e nevoie de studii superioare

Jobul de 14.000 de lei, din România, care nu are candidați. Nu e nevoie de studii superioare

Voicu Costin / 31.05.2022, 17:38
Jobul de 14.000 de lei, din România, care nu are candidați. Nu e nevoie de studii superioare

Situația angajaților în România a luat o turnură cel puțin negativă în ultimii ani. Mulți români au părăsit țara pentru a găsi un loc de muncă mult mai bine plătit. Atât cei care au terminat studii superioare, dar și cei care au terminat doar liceul, au ales să muncească peste granițe pentru a fi plătiți la nivelul eforului depus. Care este situația actuală și cum au ajuns angajatorii să ofere salarii de până la 14.000 de lei, chiar si fără facultate, vedem imediat!

Salarii enorme în România, lipsa personalului fără precedent

Când te gândești la salarii generoase pe teritoriul României, de cele mai multe ori, ai în vedere posturile în IT, medicină sau cele din domeniul politic. Dar, există salarii foarte bune, care nu necesită studii superioare, în agricultură sau construcții. Chiar și așa, se pare că românii aleg calea diasporei și vor să muncească pe aceleași salarii sau poate puțin mai mari, dar vor să schimbe domiciliul pentru ani de zile sau chiar și pentru restul vieții.

Contrar situație actuale din România, un număr mare de români sunt nevoiți să trăiască din salariul minim pe economie, 1524 de lei (aproximativ 300 de euro). În domeniul construcţiilor, de exemplu, aproape 50% dintre angajaţi câştigă între 2.000 şi 4.000 de lei net şi doar 2,9% câştigă sub 2.000 de lei pe lună. Totodată, o treime dintre angajaţii din acest domeniu (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialişti care lucrează în acest sector în platforma online Salario.

Salarii de până la 14.000 de lei pe lună în România. Nu îți trebuie facultate!

Fermierii români se plâng de lipsa acută a tractoriștilor. Aceștia au ajuns să le ofere salarii de până la 14.000 de lei pe lună, fără studii superioare, dar degeaba. Cei mai mulți preferă să lucreze în occident.

„Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica, conform Adevărul.

Fermierii români spun că nu găsesc tractorişti, deşi i-ar plăti cu sume între 3.000 şi 14.000 de lei „în mână”, potrivit romania.europalibera.org. Motivul este acela că românii care au experienţă preferă să plece în străinătate, deși au salarii nete lunare de 10.000 de lei.

Astfel, fermierii se plâng că, deși au utilaje care costă sute de mii de euro, nu are cine să le manevreze. Nu se mai găsesc tractoriști.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000–14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.

Situația devine uimitoare, pare a fi desprinsă dintr-un film horror. Oamenii nu înțeleg cum de la asemenea salarii imense, românii totuși doresc să plece să lucreze afară, de cele mai multe ori în condiții mult mai grele.

„Totul este mai scump afară. Mâncarea, utilitățile, chiria. Și aici s-au scumpit toate, dar și acolo. Nu mai este ce era odată. Mai bine să rămâi să lucrezi în țara ta, să dormi în casa ta, decât să fii printre străini”, declara un alt agricultor român care duce lipsă de personal.

Cel puțin 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole către Ministerul Agriculturii.