Home » Știri » Știri sociale » La ce se folosește, de fapt, lavanda, una dintre cele mai fotografiate plante pe timpul verii

La ce se folosește, de fapt, lavanda, una dintre cele mai fotografiate plante pe timpul verii

Pană Emanuela / 07.07.2021, 10:10
La ce se folosește, de fapt, lavanda, una dintre cele mai fotografiate plante pe timpul verii

Încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost folosită de oameni în scopuri cosmetice și medicinale. Se crede că popoarele arabe o foloseau încă de acum 2.500 de ani pentru a produce parfumuri, în vreme ce romanii o foloseau pentru purificarea corpurilor. Când auzi „lavandă“, gândul îți zboară cel mai probabil la nuanțele de violet deschis ale plantei sau la nenumăratele fotografii realizate în câmpurile de lavandă pe timpul verii. Te-ai întrebat, totuși, care sunt, de fapt, proprietățile și întrebuințările lavandei?

La ce se folosește, de fapt, lavanda

Lavanda, lavandula sau levănțica, cum este numită de cele mai multe ori la noi, este o plantă din familia Lamiaceae, despre care se știe că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Se consideră că această plantă medicinală a fost adusă inițial din țările arabe, ca mai apoi popularitatea ei să crească și în cele europene. În prezent, există peste 30 de specii de levănțică, fiecare fiind cultivată cu un scop anume: pentru ceaiuri, uleiuri sau produse cosmetice.

Lavanda crește atât în sălbăticie, cât și în culturi organizate și este folosită sub diverse forme, având numeroase beneficii, printre care: reducerea anxietății și stresului, reducerea ritmului cardiac, reglarea respirației, reducerea nivelului de adrenalină, vindecarea rănilor, arsurilor și acneei, stimularea creșterii părului, ameliorarea simptomelor emoționale premenstruale, calmarea problemelor digestive, etc.

De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost folosită pentru a ameliora sau trata anumite afecțiuni, cum ar fi: probleme phihice, insomnie, depresie, dureri de cap, iritații ale pielii, greață, dureri de dinți.

Pe lângă scopurile medicinale, cu peste 2500 de ani în urma, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe foloseau lavanda și extrase din ea pentru a prepara parfumuri și produse cosmetice, utilizând-o inclusiv în procesul de mumificare. Florile de lavandă erau adăugate de greci și romani în apa de baie pentru a o parfuma și pentru a-și purifica, astfel, trupul și sufletul.

Se crede că de aici ar veni și numele plantei – în latină „lavo“ înseamnă „a spăla“.

Citește și: 10 soluții naturale care alungă țânțarii. Metoda simplă pentru a-i ține la distanță de tine

Ce trebuie să știi despre această plantă

De ani de zile, levănțica este folosită sub formă de ceaiuri, uleiuri, regăsindu-se și în diferite produse cosmetice sau de curățenie. De asemenea, florile de lavandă sunt folosite în scopuri terapeutice. Ele se detașează de pe axul inflorescenței înainte de deschiderea totală a corolei.

La ce este folositoare lavanda, una dintre cele mai vechi plante din lume
La ce este folositoare lavanda, una dintre cele mai vechi plante din lume

Atât de căutata în parfumerie și industria cosmetică, aroma caracteristică de lavandă este dată de uleiurile volatile extrase din inflorescențe. Picăturile de ulei de lavandă pot fi adăugate într-un pahar cu apă și consumate pentru ameliorarea crampelor sau problemelor digestive.

Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, uleiul esențial de lavandă, inițiatorul revoluției aromoterapiei moderne, poate reduce:

  • nervozitatea;
  • anxietatea;
  • starea de neliniște;
  • simptomele de depresie;
  • agitația;
  • problemele de somn.

În încheiere, menționăm că lavanda este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, oferind alinare psihică și fizică și ameliorând diverse probleme.