Home » Cum să faci orice » Cum se “citește” eticheta produselor cosmetice. Detaliul care joacă un rol major

Cum se “citește” eticheta produselor cosmetice. Detaliul care joacă un rol major

Manolică Anca / 18.06.2021, 09:09
Cum se “citește” eticheta produselor cosmetice. Detaliul care joacă un rol major

Dacă ești o persoană grijulie atunci când mergi la supermarket și citești cu atenție ingredientele de pe etichetă, ei bine, atunci același lucru ar trebui să îl faci și când îți cumperi o cremă sau serum nou. Chiar dacă, de cele mai multe ori, marketingul și ambalajul produsului sunt factorii decisivi în procesul de achiziție, este timpul să lași ingredientele produsului să devină vedetele. Așadar, hai să aflăm împreună cum se „citește” eticheta produselor cosmetice.

Cum se “citește” eticheta produselor cosmetice

Îţi vine sau nu să crezi produsele cosmetice se vând zilnic în număr și în timp record. Cu toate că piața de skincare este suprasaturată, brandurile continuă să lanseze contant noi produse, semn că există și cerere mare.

Dacă în cazul alimentelor ești o persoană grijulie și citești cu atenție ingredientele de pe etichetă, ei bine, atunci același lucru ar trebui să îl faci și când îți cumperi o cremă sau serum nou. Este foarte important să faci acest lucru și deși nu este o garanţie că vei ști 100% ce cumperi sau că produsul va funcţiona pentru tine. Va fi însă un punct bun de plecare și unul mult mai corect decât marketingul agresiv de astăzi.

Aspectele de care să ții neapărat cont

Poate pentru mulți aspectul și parfumul unui produs cosmetic primează, însă trebuie să știi că sunt ultimii factori de care ar trebui să ții cont. Nu alege o cremă sau un ruj doar pentru că miroase frumos! Citește eticheta produselor cosmetice și vezi dacă ele conțin substanțe benefice sau nu. În cazul unora, vei avea supriza neplăcută să descoperit o mulțime de ingrediente sintetice deloc prietenoase cu pielea ta. Iată cum se “citește” eticheta produselor cosmetice.

  • Ce înseamnă non-comedogenic

Este important ca acest aspect să se regăsească pe eticheta unui fond de ten, a unei creme sau a fardurilor. El Acest lucru înseamnă că respectivul produs nu conține substanțe care blochează porii și care favorizează apariția coșurilor, punctelor negre sau a unor iritații nedorite.

  • Cum se “citește” eticheta produselor cosmetice. Alcoolul

Multe produse cosmetice de calitate menționează că nu conțin alcool, un lucru foarte bun, deoarece alcoolul etilic usucă pielea și provoacă reacții urâte. Cu toate acestea, există și unele tipuri de alcool folosite în industria chimică precum cetilul sau stearilul. În mod normal, pe eticheta produselor ar trebui menționate.

Ce ingrediente nu ar trebui să se regăsească pe eticheta unui produs cosmetic bun
Ce ingrediente nu ar trebui să se regăsească pe eticheta unui produs cosmetic bun
Alcoolii buni din produsele cosmetice
Alcoolii buni din produsele cosmetice
  • Cum se “citește” eticheta produselor cosmetice. De ce este bine să fie hipoalergenic

Un produs cosmetic poate conține în realitate mult mai multe ingrediente decât cele menționate pe etichetă. De regulă, cu cât sunt mai puține substanțe sintetice în el, cu atât este mai bun. Iar hipoalergenic înseamnă că nu conține substanțe care pot determina alergii. Caută un produs cu puține ingrediente sintetice și cât mai multe ingrediente de bază naturale.

  • Ingrediente ciudate de pe etichetă, dar prietenoase cu pielea

Pe eticheta produselor cosmetice mai putem citi și despre unele substanțe mai puțin cunoscute. Iată câteva exemple:

  • Ascorbyl palmitate sau palmitatul de ascorbil este un antioxidant derivat din vitamina C, solubil în grăsimi. Are rol de combatere a ridurilor și degradării pielii.
  • SOD este o enzimă care permite ingredientelor naturale să pătrundă prin straturile superficiale ale pielii;
  • Tocoferolul care este vitamina E și acetatul de tocoferil care este acetat de vitamina E, folosit intens în creme;
  • Guma de xantan este un agent de îngroșare și este, de fapt, un tip de zahăr produs de o bacterie;
  • Glicol sau etilen glicol sunt agenți de îngroșare cu toxicitate foarte redusă, fără efecte secundare negative și fără contraindicații în produsele cosmetice, fiindcă sunt folosiți în cantități foarte mici.
  • Termenul de valabilitate

Acesta este un alt aspect important de care să ții cont atunci când cumperi un produs. De asemenea, este foarte important să folosești acest produs atâta timp cât este valabil. Un ruj expirat poate să nu provoace o reacție alergică gravă, dar va deteriora buzele, se vor crăpa mai des și vor fi mai uscate.

Pe multe produse cosmetice este scris termenul de valabilitate de la deschidere. Este vorba despre acel simbol al unui capac numărul valabil de luni. Sau poate fi menționat mai simplu doar numărul de luni și anume 3M, 6M sau 12M, inițiala M provenind de la cuvântul din limba engleză „months”.