Home » Știri » Știri sociale » Locuri de muncă pentru români în Suedia. Cât se câștigă, cât costă chiriile și cum e viața în acest stat

Locuri de muncă pentru români în Suedia. Cât se câștigă, cât costă chiriile și cum e viața în acest stat

Pană Emanuela / 28.01.2021, 20:30

Când ne gândim la Suedia ne gândim, poate, la poveștile cu vikingi sau ne raportăm la ea ca la una dintre cele mai prospere țări europene. Traiul în acest stat este, în prezent, unul ce depășește „decentul“, chiar dacă în urmă cu un secol oamenii de aici se confruntau cu sărăcia. Suedia are un standard ridicat de viață și standarde sociale, o economie puternică și instituții democratice dezvoltate. Ce domenii sunt la mare căutare, cum sunt salariile și cât costă chiriile în „țara vikingilor“, în continuare.

Locuri de muncă pentru români în Suedia

Traiul în Suedia este, astăzi, unul dintre cele mai apreciate din lume, având al 11-lea cel mai mare venit pe cap de locuitor de pe planetă. Suedia se numără printre cele mai prospere țări ale lumii, clasându-se printre primele locuri și la capitolele sănătate, învățământ, calitatea vieții și protecția drepturilor și libertăților omului.

Pe scurt, Suedia este țara care pune cetățeanul în centrul tuturor acțiunilor sale sau, după cum nota un reputat jurnalist suedez, Janne Josefsson, în „Dagens Nyheter“, una dintre cele mai influente publicaţii din ţară: „Suedia nu mai este o ţară, ci o mulţime de lumi diferite“.

Cu toate că situația se prezintă astfel în zilele noastre, în urmă cu un secol oamenii se zbăteau în sărăcie. Poate te întrebi cum au reușit niște vikingi să creeze o civilizație atât de prosperă, de educată și de tehnologizată. Ei bine, răspunsul este unul cât se poate de simplu: conducătorii au știut să ajute oamenii în slujba cărora se aflau. N-am putea spune același lucru, din păcate, și despre România.

Astfel, guvernele din țara de Nord au investit în primul rând în educație, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În prezent, există generații de antreprenori, forță de muncă super calificată şi specialiști în toate domeniile-cheie, care au propulasat efectiv economia. Așadar, nu este de mirare că cetățenii străini își părăsesc plaiurile natale pentru a locui în Suedia. Printre ei se numără, bineînțeles, și români. Toți în căutarea unui trai mai bun. Totuși, cunoașterea limbii engleze nu este suficientă pentru a găsi un loc de muncă decent.

Citește și: Japonia pregătește un pachet care ar genera 700.000 de locuri de muncă în SUA

Cum sunt salariile comparativ cu chiriile

În ceea ce privește domeniile în care se caută personal în Suedia, conform site-urilor de recrutare, este nevoie de: muncitori în construcție (2.600€ / lună), muncitori necalificați în fabrici de ciocolată (1.600 – 1.800 € / lună), muncitori necalificați în agricultură (1.600 – 1.800 € / lună), personal pentru curățenie, etc.

Viața de român în Suedia. Cum sunt salariile în acest stat
Viața de român în Suedia. Cum sunt salariile în acest stat

Probabil intuiți deja că Suedia este o țară scumpă, acesta fiind unul dintre cele mai mari dezavantaje ale unui trai aici. Totuși, nu ar trebui să ne raportăm la noi atunci când o analizăm pentru că, spre deosebire de România, unde salariul mediu brut este de 3.202 lei, adică aproape 657 de euro, în Suedia este de 22.000 de coroane suedeze, adică peste 2.100 de euro.

Însă, dacă locuiești în chirie, atunci aproape jumătate din această sumă va merge către proprietarul locuinței (chiria medie în Suedia este de 9.056 de coroane suedeze, adică vreo 880 de euro).