Home » Știri » Știri sociale » Mituri despre vaccinul antigripal – cele mai ciudate conspirații gândite de români

Mituri despre vaccinul antigripal – cele mai ciudate conspirații gândite de români

Pană Emanuela / 19.10.2020, 20:10

Vaccinul antigripal este un vaccin anual ce are rolul de a ne proteja în împotriva gripei, o boală respiratorie virală ce se transmite foarte ușor și poate duce la complicații grave de sănătate și chiar la moarte. Cu toate acestea, există numeroase idei preconcepute despre vaccin, mai exact despre eficacitatea, siguranța și beneficiile sale. De aceea, am pregătit pentru tine 7 mituri legate de vaccinul antigripal, precum și explicațiile pentru care nu trebuie să te încrezi în ele.

Gripa. Cele mai ciudate conspirații

Dacă ai suferit măcar o dată de gripă, știi cât de chinuitoare poate să fie. Cu toate acestea, există foarte multe persoane care refuză să se vaccineze, pentru a fi protejate în sezonul de gripă. În acest sens, gripa este un bun exemplu despre cum miturile medicale stau în calea unei îngrijiri adecvate.

Este adevărat că niciun vaccin nu oferă protecţie 100%, tocmai pentru că sistemul imunitar este foarte complex, însă este cel mai bun mijloc specific de prevenire a gripei și reduce semnificativ răspandirea virusurilor.

Iarna bate la ușă, de aceea fă tot posibilul pentru a rămâne sănătos în sezonul rece. Începe prin a separa miturile de realitate. Am întocmit pentru tine o listă cu cele mai comune mituri despre vaccinul antigripal, dar și lămuririle oferite de Centrul de Prevenire și Control al Bolilor, pentru care acestea nu stau în picioare.

Citește și: Vaccinul antigripal – rată scăzută în Europa

Mituri despre vaccinul antigripal

Foarte multe persoane ajung să sufere de boli prevenibile prin vaccinare, tocmai pentru că se lovesc de mult prea cunoscutele mituri. Un prim pas în combaterea lor îl reprezintă o informare corectă.

Mitul 1: Vaccinul antigripal te va îmbolnăvi de gripă

Acesta este, probabil, cel mai răspândit mit și, totodată, cel mai greu de înlăturat din gândirea colectivă. De aceea, este important ca un număr cat mai mare de persoane să înțeleagă că este imposibil să faci gripă de la vaccin, întrucât acesta conține virus inactivat care nu poate cauza boala. Cele mai frecvente efecte secundare după vaccinare sunt: durerea, roșeața, sensibilitatea sau umflăturile în zona în care a fost administrat vaccinul.

7 mituri despre vaccinul antigripal
7 mituri despre vaccinul antigripal

Mitul 2: Mai bine faci gripă decât se te vaccinezi împotriva ei

Gripa este o boală serioasă, mai ales în rândul copiilor, al vârstnicilor și al celor care suferă de boli cronice: astm, boli de inimă sau diabet zaharat, motiv pentru care trebuie luată în serios. Orice infecție cu virus gripal poate conduce la complicații grave sau chiar la deces. Pe cale de consecință, este mult mai sigur să te vaccinezi decât să riști o formă severă a bolii.

Mitul 3: Dacă ești sănătos nu trebuie să te vaccinezi împotriva gripei

Există percepția greșită cum că doar persoanele în vârstă, bolnavii sau cei cu dizabilități pot să contracteze virusul. Însă, în realitate, chiar și cei care sunt sănătoși se pot îmbolnăvi de gripă și pot face complicații severe. Virusurile gripale sunt impredictibile și fiecare sezon gripal reprezintă un risc pentru noi toți. În acest sens, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca fiecare persoană ce a trecut de vârsta de 6 luni să fie vaccinată.

Mitul 4: Nu trebuie să te vaccinezi în fiecare an

Vaccinul antigripal este recomandat anual, chiar dacă virusurile circulante sunt aceleași din timpul sezonului de gripă din anul anterior. Odată cu creșterea timpului, nivelul de imunitate al organismului ca urmare a vaccinării din sezonul anterior descrește. De asemenea, virusul girpal se poate modifica chiar și de la an la an. Așadar, este probabil să nu fii complet protejat în acest sezon. De aceea, se impune vaccinarea anual.

Mitul 5: Dacă te vaccinezi de două ori beneficiezi de protecție dublă

Până în prezent, studiile nu au certificat niciun beneficiu suplimentar din administrarea a două doze de vaccin antigripal în timpul aceluiași sezon de gripă. Singura excepție o reprezintă o anumită categorie de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani, care pot avea nevoi de două doze, dar numai la sfatul medicului.

Mitul 6: Dacă nu te-ai vaccinat până la sfârșitul lui noiembrie, atunci nu mai are sens

Vaccinarea poate fi făcută și este benefică pe toată perioada sezonului de gripă. CDC recomandă distribuirea vaccinului începând cu luna octombrie, dar acesta poate fi administrat inclusiv în luna ianuarie. De regulă, vârful sezonului de gripă are loc în intervalul decembrie – martie, însă boala poate apărea chiar și în luna mai.

Mitul 7: Vaccinul antigripal este periculos pentru copil dacă ești însărcinată

Acest mit are ca punct de plecare faptul că medicii recomandă ca, în perioada sarcinii, viitoarea mămică să nu fie vaccinată în niciun fel. Însă, astăzi, vaccinurile antigripale sunt sigure pentru gravide și chiar prescrise în mod special. Ele au rolul de a proteja nou-născuții împotriva gripei. Astfel, anticorpii care se formează la mamă îl feresc pe copil câteva luni după naștere.