Home » Știri » Știri sociale » Noi interdicţii impuse de Uniunea Europeană, inclusiv în România. Produsele care dispar de pe rafturi din 2025

Noi interdicţii impuse de Uniunea Europeană, inclusiv în România. Produsele care dispar de pe rafturi din 2025

Redactia Redactia / 16.11.2024, 12:25
Noi interdicţii impuse de Uniunea Europeană, inclusiv în România. Produsele care dispar de pe rafturi din 2025

Uniunea Europeană anunţă din 2025 interdicţii privind utilizarea Bisfenolului A (BPA) în ambalajele care intră în contact direct cu alimentele. Decizia vizează produse precum conservele, sticlele de bău şi diverse tipuri de ambalaje din plastic.

Această măsură este parte a eforturilor de protecție a sănătății publice, având în vedere impactul nociv al BPA, un perturbator endocrin cunoscut pentru capacitatea sa de a imita hormonul estrogen.

Citeşte şi: De unde provine, de fapt, salamul de Sibiu vândut de Lidl. Din ce fel de carne este făcut

Expunerea la Bisfenol A poate afecta grav sănătatea, fiind asociată cu infertilitate, diverse tipuri de cancer, diabet şi tulburări neurologice. Grupurile cele mai vulnerabile la efectele nocive ale BPA sunt sugarii, copiii și femeile însărcinate, din cauza riscurilor pe care această substanță le prezintă pentru dezvoltarea organelor vitale, cum ar fi creierul.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Pentru a reduce expunerea la BPA și alte substanțe periculoase, experții recomandă: alegerea produselor marcate cu eticheta „fără BPA”, evitarea încălzirii alimentelor în recipiente din plastic, optarea pentru recipientele din sticlă sau inox, considerate mai sigure, verificarea etichetelor produselor destinate copiilor și alegerea variantelor sigure.

Pe lângă BPA, Uniunea Europeană are în vedere și alte substanțe, precum ftalații, utilizați pentru a face plasticul mai flexibil. Aceștia sunt frecvent întâlniți în ambalajele alimentare și echipamentele de procesare, dar prezintă riscuri similare asupra sănătății.

Citeşte şi: Ce conţin multe dintre fructele şi legumele importate în România. „Pot provoca anumite tipuri de cancer”

Noua legislație a UE este un pas important în reducerea expunerii populației la substanțe chimice dăunătoare, contribuind la protecția sănătății și la crearea unui mediu alimentar mai sigur pentru toți cetățenii.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128