Home » Știri » Știri sociale » Nouă formulă de calcul pentru salariul minim în România. Ce trebuie să ştie angajaţii

Nouă formulă de calcul pentru salariul minim în România. Ce trebuie să ştie angajaţii

Redactia Redactia / 10.02.2025, 09:47
Nouă formulă de calcul pentru salariul minim în România. Ce trebuie să ştie angajaţii

România a adoptat salariul minim european, care era jalon din PNRR, iar Ministerul Muncii a anunțat o schimbare majoră pentru angajații din România. Astfel, Guvernul a aprobat mecanismul de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară, aliniindu-se Directivei (UE) 2022/2041. Această măsură vizează garantarea unui salariu minim adecvat și oferirea unei stabilități financiare mai mari pentru peste 1,8 milioane de români.

Salariul minim european devine realitate în România

Prin această hotărâre, România atinge jalonul 392 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Scopul principal al măsurii este de a asigura un sistem echitabil de remunerare, contribuind la creșterea nivelului de trai al angajaților.

Citeşte şi: Care români nu sunt obligaţi să plătească CASS. Asigurările sociale de sănătate reprezintă 10% din salariul brut

„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministra muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Formula de calcul va lua în considerare mai mulți indicatori economici esențiali, printre care: puterea de cumpărare, ajustată în funcție de costul vieții; nivelul general al salariilor în economia națională; rata de creștere a salariilor în raport cu inflația; productivitatea muncii la nivel național.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu facturile românilor care sunt clienţi Electrica. Anunţ oficial al furnizorului de energie

„Adoptăm și mecanismul de actualizare a salariului minim în funcție de rata inflației și productivitatea muncii, mecanism de calcul european asumat prin PNRR. Evoluția salariului minim devine mult mai predictibilă. Această formulă a fost stabilită anul trecut împreună cu partenerii sociali”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Noua formulă de calcul a salariului minim pe economie:

Prin aplicarea noii formule, salariul minim va fi actualizat automat la începutul fiecărui an, eliminând incertitudinile legate de negocierile periodice. Acest lucru va oferi o mai mare stabilitate financiară și va sprijini angajații din sectoarele cu venituri reduse. De asemenea, această măsură poziționează România în rândul țărilor cu cele mai mari creșteri ale salariului minim din Uniunea Europeană, alături de Lituania, Bulgaria și Polonia, potrivit Eurostat.

Salariul minim în UE: cum se compară România cu alte state membre

În prezent, 22 din cele 27 de state membre ale UE au un salariu minim național stabilit. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între țările Uniunii Europene: Luxemburg, Irlanda, Germania și Franța au cele mai mari salarii minime, depășind 1.800 de euro pe lună; România, Bulgaria și Ungaria se numără printre țările cu salarii minime sub 1.000 de euro; Bulgaria are cel mai mic salariu minim din UE, de aproximativ 551 de euro.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128