Home » Știri » Știri sociale » Obiective turistice în Olt – 9 locuri de neratat în acest județ

Obiective turistice în Olt – 9 locuri de neratat în acest județ

Pană Emanuela / 07.02.2021, 08:50

Situat pe cursul inferior al râului cu același nume, Olt se numără printre cele mai bogate județe din sudul României în ceea ce privește moștenirea istorică, culturală și spirituală a regiunii. Lista cu cele mai frumoase obiective turistice pe care le puteți vizita odată ajunși aici nu include neapărat minuni ale naturii, însă cuprinde obiective care au în spate o muncă titanică, ca de exemplu Satul Neolitic de la Drăgăneşti-Olt, reconstituire la scară naturală a unui sat ce datează de 4.500 ani, Biserica-bordei din Stoicănești, Complexul etnofolcloric sau Mănăstirile Clocociov şi Brâncoveni.

Obiective turistice în Olt

Județul Olt este situat în partea de sud a țării, la intersecția provinciilor istorice Oltenia și Muntenia, și are ca reședință orașul Slatina, care adăpostește multe muzee, biserici, dar și primul pod de metal din România, ce datează din anul 1891.

Este adevărat că Olt nu excelează la capitolul minuni ale naturii, așa cum o fac alte „surate“ ales sale, dar se mândrește cu altceva. Așadar, să nu credeți vreo secundă că întrebarea „Ce-ar fi de vizitat în județul Olt?“ rămâne fără răspuns.

Dacă ați ajuns sau urmează să ajungeți aici, propunerea noastră este să nu ratați Cetatea Sucidava (poziționată la 5 km de orașul Corabia, unde pot fi admirate și ruinele unei bazilici creștine), Mănăstirea Brâncoveni (aflată în localitatea cu același nume, construită în stil brâncovenesc), lângă care veți descoperi și Izvorul Tămăduirii, ori Complexul Memorial Nicolae Titulescu (situat în localitatea cu același nume), unde puteți admira piese de mobilier și obiecte personale ale diplomatului.

Citește și: Obiective turistice în Maramureș – 17 locuri minunate din acest județ

9 locuri pe care nu trebuie să le ratezi

În continuare, vă invităm să citiți mai multe despre cele mai frumoase 9 locuri din județul Olt, listate într-o ordine aleatorie.

Satul neolitic din Drăgănești-Olt, unic în Europa

1. Satul Neolitic

Din păcate, orașul Drăgănești-Olt este relativ „mort“ din punct de vedere social, dar asta nu-l împiedică să se mândrească în continuare cu obiective turistice unice în țară, care, cândva, făceau furori peste hotare. Aici puteți descoperi satul Neolitic, inaugurat pe 18 septembrie 2010, în prezenţa a 100 de participanţi din 24 de ţări, care datează de acum 4.500 de ani. Cu numai 2 lei, cât costa intrarea în sat, veți putea pătrunde într-o lume despre care găsiți scris în cărțile de istorie.

2. Bisericile-surori de la Stoicăneşti

Faceți cunoștință cu două biserici ridicate la rangul de obiective de neratat, odată ce ați ajuns în comuna Stoicănești din județul Olt. Aceste două lăcașe de închinare se află în aceeași curte, una fiind construită undeva la finele anilor 1700 (din care a mai rămas doar o parte din zidurile principale), în vreme ce cea de-a doua este ceva mai „nouă“, fiind ridicată o sută de ani mai târziu.

3. Mănăstirile Clocociov şi Brâncoveni

Mănăstirea Brâncoveni este foarte ușor de găsit, fiind poziționată la numai 20 de kilometri sud-vest de Slatina. Este o construcție oarecum atipică, fiind ridicată în câmpie, într-un loc jos, fapt ce zădărnicea utilitatea fortificaţiei, fiind ușor de asediat. Mănăstirea Clocociov merită și ea vizitată, dat fiind că se numără printre cele mai vechi mănăstiri din ţară, începuturile ei pierzându-le în negura vremurilor.

4. Complexul etnografic de la Stoicăneşti

Complexul muzeal-etnografic Boianu-Stoicăneşti este localizat la nici 150 de metri de Primărie, reprezentând o miniatură a vieții din țăranului din secolul al XVIII-lea. Aici puteți admira mai multe obiecte și construcții rare, unele chiar unice în lume. Atracția principală a complexului rămâne Biserica-bordei, îngropată pe jumătate în pământ.

5. Casa memorială Nicolae Ceaușescu

Dacă ai ajuns în județul Olt și cauți ceva de vizitat, ai putea arunca un ochi în Casa memorială Nicolae Ceaușescu. Chiar dacă părerile sunt împărțite în ceea ce îl privește pe fostul dictator, fiind huiduit de unii și adulat de alții, el ne-a condus, totuși, țara vreme de 22 de ani. Datorită aspectului său tradițional, casa este ușor de recunoscut.

6. Casa memorială Nicolae Titulescu

O găsești în localitatea cu același nume, iar potrivit inscripției de pe pavilionul de la intrare, casa a fost construită în anul 1910, în semn de respect față de arhitectura tradițională românească. Aici veți găsi obiectele personale, piese de mobilier, fotografii și documente, care au aparținut marelui om politic Nicolae Titulescu.

7. Cetatea Sucidava

Cetatea Sucidava, pe care o veți găsi în orașul Corabia, are o istorie foarte veche, fiind, pe vremuri, centrul dacilor din zona sudică. Astăzi, zidurile cetății sunt doar niște ruine sub care domnește fostul sat Celeiu. Cândva, cetatea avea 8 turnuri de apărare, amplasamentul acestora putând fi observat cu ușurință.

8. Ruinele Curții Domnești din orașul Caracal

Vorbim despre un loc cu o încărcătură istorică extraordinară, pentru că aici au locuit vreme de câțiva ani mai mai mulți domnitori importanți ai țării: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu. Aflate într-o permanentă stare de degradare, ruinele Curții Domnești încă se numără printre obiectivele preferate de turiști, fascinaţi de poveştile istorice ce s-au petrecut pe aceste meleaguri.

9. Rezervația de Dropii Boianu

Rezervația de Dropii Boianu își trage originile din 1980 și ocupă 400 de hectare din mai multe localități oltene, fiind o rezervație unică de acest tip din România. Din cauză că a fost intens vânată pentru carnea gustoasă, dropia este, în prezent, o pasăre pe cale de dispariție la noi în țară.