Home » Știri » Știri sociale » Operația de hernie de disc – 9 detalii interesante despre o intervenție de care tot mai mulți au nevoie

Operația de hernie de disc – 9 detalii interesante despre o intervenție de care tot mai mulți au nevoie

Pană Emanuela / 23.10.2020, 08:07

Hernia de disc a devenit o afecțiune destul de comună în rândul celor care prezintă probleme la nivelul spatelui și apare atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplasează. Recuperarea medicală poate fi non-chirurgicală, prin proceduri precum fizioterapia, masajul, antiinflamatoarele sau injectări epidurale cu cortizon, sau post-chirurgicală, care este mult mai complexă. Mai multe detalii găsiți în rândurile de mai jos.

Operația de hernie de disc. Cine are nevoie de ea

În primul rând trebuie să știți că majoritatea cazurilor de hernie de disc nu necesită intervenții chirurgicale, iar la circa 9 din 10 persoane simptomele dispar în câteva săptămâni. De asemenea, există persoane care nu acuză deloc dureri, chiar dacă au hernie de disc. Dar sunt și cazuri în care materialul herniat apasă asupra unui nerv din coloana vertebrală, producând astfel durere, parestezii ori slăbiciune în zona cu pricina, iar în cazul în care acestea persistă chiar și după tratamentele conservatoare (antiinflamatoare nesteroidiene sau fizioterapia), este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală, dar asta va decide medicul în funcție de intensitatea durerii și de gradul de dizabilitate al persoanei respective.

Există și cazuri, mult mai rare ce-i drept, în care hernia de disc poate poate afecta nervii care controlează vezica și intestinele, iar în situații de genul intervenția este necesară pentru a putea reduce presiunea exercitată asupra acestor nervi, astfel încât să fie restabilite funcțiile normale de excreție.

Potrivit unor cercetări de specialitate efectuate în anul 2017, s-a hotărât ca pacienții cu hernie de disc să poată solicita intervenția chirurgicală chiar dacă aceasta nu se impune, însă se recomandă ca decizia de a recurge la operație să fie luată sub îndrumarea unei echipe medicale multidisciplinare de specialiști (chirurgi, anesteziști, kinetoterapeuți).

Citește și: Operația de micșorare a stomacului – 4 lucruri de știut înainte de a lua decizia finală

9 detalii privind recuperarea după o astfel de intervenție

După cum spuneam, scopul operației de hernie de disc este acela de a reduce presiunea de la nivelul nervului, ameliorând durerea și simptomele asociate, iar în acest sens medicii pot recurge la diverse tehnici, cea mai potrivită fiind aleasă în funcție de particularitățile pacientului.

Ce implică operația de hernie de disc
Ce implică operația de hernie de disc

De altfel, persoanele care nu întârzie această intervenție chirurgicală se vor recupera mai repede decât cele care amână operația. Iată nouă lucruri pe care trebuie să le știi despre procesul de recuperare după o operație de hernie de disc:

1. Operația de hernie de disc este doar o etapă în procesul de recuperare după depistarea afecțiunii și nu destinația finală. Intervenția chirurgicală nu presupune rezolvarea tuturor problemelor.

2. După operație, sfaturile de ergonomie primite de la medic trebuie respectate cu strictețe.

3. Perioada de recuperare nu este aceeași pentru toată lumea, ci depinde de vârstă, de starea de sănătate generală, de tipul de intervenție, etc.

4. Pentru o recuperare eficientă și pentru reintroducerea în activitate, exercițiile fizice sunt esențiale. Trebuie să aveți în vedere că operația la nivelul coloanei poate produce modificări în modul de activare al musculaturii, fapt pentru care exercițiile (de respirație, de stabilizare a trunchiului, de reeducare posturală) sunt foarte importante.

5. După operație este posibil să aveți dureri. În vederea grăbirii vindecării și a ameliorării durerii fără efecte secundare neplăcute, puteți apela la: fizioterapie, crioterapie, termoterapie, terapii manuale sau acupunctură.

6. Inițial, mersul este cea mai recomandată activitate și trebuie făcut treptat, progresiv, fără a exagera. Un aspect important îl reprezintă și încălțămintea, care trebuie să fie cât mai comodă, de preferat sport, pe măsură și să vă susțină piciorul.

7. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă pacienții după ce au trecut de operație este frica de mișcare. Este întrucâtva îndreptățită, dar nu uitați că spatele este un segment puternic, viu și are capacitatea de a se regenera.

8. În primele două săptămâni după operație nu sunt recomandate aplecările, rotirile și ridicatul unor greutăți mai mari de 2 – 3 kilograme. De altfel, trebuie să adoptați o postură corectă atunci când vă așezați pe scaun. Este exclus să vă afundați în ele, pentru a sta cât mai confortabil pe moment, pentru că în timp veți suferi dureri.

9. Pentru o vindecare mai rapidă, după operație trebuie să vă hidratați și să vă hrăniți corespunzător.