Home » Știri » Știri sociale » Ora de iarnă 2021. Cum se setează de fapt ceasul. Tot ce trebuie să știi

Ora de iarnă 2021. Cum se setează de fapt ceasul. Tot ce trebuie să știi

Cojocaru Cristian / 30.10.2021, 11:00
Ora de iarnă 2021. Cum se setează de fapt ceasul. Tot ce trebuie să știi

Ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă are loc în luna octombrie. Află când se va schimba ora și cum poate fi acesta, ultimul an în care ne vom potrivi ceasurile.

Data în care se trece la ora de iarnă

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care ora de iarnă este luată în calcul, iar acest lucru pentru că oficialii din Comisia Europeană au cerut renunțarea la această oră însă România încă nu a ratificat recoamndarea. Trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend al lunii octombrie, astfel că în noapte de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 octombrie, cetățenii vor potrivi ceasurile cu o oră în urmă.

Așadar, ora 4:00 va deveni ora 3:00, fiind cea mai lungă zi din an, astfel că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc. Pentru cei care lucrează în ziua de 31 octombrie, acest lucru îi poate bucura pentru că vor dormi mai mult cu o oră, datorită faptului că ceasul este dat înapoi cu o oră.

Schimbarea orei are loc după echinocțiul de toamnă, acel moment când Soarele traveresează ecuatorul astronomic și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă reprezintă oficial sfârșitul verii, iar în acest an a avut loc în data de 22 septembrie. În timpul celor două echinocții ale anului, ziua este egală cu noaptea.

Trecerea la ora de iarnă are și efecte asupra organismului, iar potrivit specialiștilor, corpul uman are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta cu noua oraă. Astfel, din cauza decalării timpului, inclusiv ora de somn se schimbă, mergând la odihnă cu o oră mai devreme, astfel că ceasul biologic suferă mici schimbări pt o scurtă perioadă de timp.

ora de iarnă
Ora de iarna ne poate afecta ceasul biologic

Renunțarea la ora de vară sau cea de iarnă

Totodată pot apărea dereglări hormonale la nivelul corpului, astfel că nivelul melatoninei poate suferi modificări, iar trecerea la ora de iarnă poate veni cu stări de oboseală, creșterea nivelului stresului și dificultăți în a ne trezi dimineața. Pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic, este recomandat să păstrăm ora la care ne culcăm sau ne trezim. Tot specialiștii indică să avem o activitate înainte de somn și să nu consumăm ciocolată sau cafea cu aproximativ șase ore înainte de ora de culcare.

În luna martie a anului 2019, Parlamentul European a votat renunțarea la ora de vară, la nivelul blocului comunitar. Această nouă măsura ar fi urmat să intre în vigoare în decursul anului 2021, astfel că țările care au dorit menținerea orei de vară, au făcut o ultimă schimbare la sfârșitul lunii martie din 2021.

Țările care doresc să rămână la ora de iarnă, vor face această trecere în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Până în acest moment, România nu a decis cu privire la păstrarea orei de vară sau cea a orei de iarnă. În momentul în care o țară ia hotărârea cu privire la păstrarea unei anumite ore, aceasta trebuie să anunțte Comisia Europeană cu privire la faptul că a ales să facă pentru ultima dată această trecere.

În ceea ce privește setarea dispozitivelor, nu trebuie să îți faci griji, astfel că laptopul sau telefonul tău mobil va face această schimbare de oră în mod automat.