Home » Știri » Știri sociale » Pensii 2022. Când vor primi românii, care au pensii mai mici de 2000 de lei, ajutorul de 700 de lei

Pensii 2022. Când vor primi românii, care au pensii mai mici de 2000 de lei, ajutorul de 700 de lei

Alexandru Cazacu / 30.06.2022, 14:05
Pensii 2022. Când vor primi românii, care au pensii mai mici de 2000 de lei, ajutorul de 700 de lei

Românii care încasează de la stat pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi și un ajutor de 700 de lei. Potrivit autorităților, aproape 2 milioane de pensionari vor beneficia de acești bani. Când vor intra în posesia banilor beneficiarii, puteți afla în continuarea articolului curent. Tipărirea taloanelor a început deja.

Când vor primi pensionarii români ajutorul de 700 de lei

După cum spuneam, ajutorul de 700 de lei se acordă doar pensionarilor care încasează lunar de la statul român o pensie mai mică de 2.000 de lei. Tipărirea taloanelor de pensie care conțin ajutorul a început, iar începând cu data de 1 iulie, Poșta Română va distribui cei 700 de lei în același timp cu pensia.

„Acest ajutor din partea Guvernului României a intrat pe fluxul normal al companiei și banii vor ajunge la pensionari exact atunci când ajung și pensiile. Noi am primit deja o bună parte din bani de la Ministerul Muncii și începând cu 1 iulie vom distribui în același timp atât pensia cât și acest ajutor de 700 de lei.

Noi avem, din cele 2,5 milioane de pensii pe care le distribuim în fiecare lună, undeva la aproape două milioane de pensionari care vor primi și acest ajutor în plus. Deci aproape toți pensionarii care primesc pensie de la Poșta Română vor primi și acest ajutor” a declarat Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, potrivit Antena 3.

Pe de altă parte, banii pentru românii care primesc pensia pe card vor fi virați în conturile acestora la jumătatea lunii iulie, mai spune Valentin Ștefan.

Ajutorul de 700 de lei se acordă o singură dată

Conform Ministerului Muncii, ajutorul în valoare de 700 de lei este reglementat prin OUG nr. 74/2022 și se acordă doar o singură dată, în luna iulie. Beneficiari sunt pensionarii care au venituri lunare cumulate mai mici de 2.000 de lei.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conțin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe și efectuarea plăților”, a scris pe Facebook ministrul Marius Budăi.

Pensii 2022. Când vor primi românii, care au pensii mai mici de 2000 de lei, ajutorul de 700 de lei
Când vor primi românii, care au pensii mai mici de 2000 de lei, ajutorul de 700 de lei

Este important să menționăm faptul că, pentru acordarea acestui ajutor, statul ia în calcul unele categorii de venituri. Mai exact, este vorba despre pensiile din sistemul public și cele neintegrate în sistemul public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, dar și despre veniturile din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în iulie prin casele teritoriale/sectoriale de pensii.

De asemenea, sunt luate în calcul și veniturile din indemnizația socială a pensionarilor, veniturile din salarii și cele asimilate salariilor realizate în luna aprilie a acestui an.

În ce condiții se acordă ajutorul financiar

De menționat este și faptul că ajutorul de la stat se acordă în cuantumul total de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în iulie sunt aferente unei fracțiuni din luna iulie 2022. Totodată, la stabilirea plafonului de 2.000 de lei, nu se iau în calcul eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente perioadelor anterioare, care se plătesc în luna iulie 2022, conform Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ajutorul este suportat de bugetul de stat și se acordă celor îndreptățiți care au domiciliul în România, nu și persoanelor care au reședința în afara hotarelor țării.