Pensiile vor fi majorate în două etape la începutul anului 2025: prima la 1 ianuarie, iar cea de-a doua este programată pentru sfârșitul lunii martie. Aceste ajustări sunt realizate conform noii legi a pensiilor, care garantează o creștere sustenabilă și echitabilă a veniturilor.
Potrivit noii legislații, indexarea pensiilor se bazează pe rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
De exemplu, un pensionar care în prezent încasează 2.000 de lei va beneficia de o majorare de 240 de lei, urmând să încaseze 2.240 de lei de la 1 ianuarie 2025.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. La muncă și contribuții egale, pensiile vor fi egale”, a explicat ministra muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Cea de-a doua majorare, programată pentru finalul lunii martie 2025, se adresează veniturilor nepermanente care nu au fost incluse anterior în calculul pensiilor. Aceasta vizează o corectare mai amplă a veniturilor pensionarilor, având ca scop reducerea discrepanțelor din sistem.
Citeşte şi: Care pensii vor creşte de două ori în 2025. Anunţ oficial de la Casa Naţională de Pensii Publice
O anumită categorie de pensionari trebuie să depună periodic certificatul de viață pentru a evita suspendarea plății pensiei. Este vorba despre pensionarii stabiliți în străinătate care au lucrat și în România și beneficiază de pensie de la autoritățile române. Termenul de depunere pentru anul acesta a fost prelungit până la 31 decembrie 2024, din cauza procesului de implementare a noii Legi a pensiilor. Certificatul de viață trebuie trimis în format digital, iar nerespectarea acestui termen duce la suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare expirării.