Home » Știri » Știri sociale » Produse și servicii care s-au scumpit în 2022. Domeniile unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Produse și servicii care s-au scumpit în 2022. Domeniile unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Voicu Costin / 27.01.2022, 18:35
Produse și servicii care s-au scumpit în 2022. Domeniile unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri

Anul 2022 a adus un nou val de scumpiri în rândul bunurilor și al serviciilor. Guvernul a declarat zilele trecute că începând din luna următoare va ajuta românii să plătească cu până la 40% mai puțin la facturile de gaze și curent electric. Nu doar serviciile au suferit majorări de prețuri ci și produsele alimentare și nu numai. Care sunt produsele și serviciile care au suferit modificări și cât de mult?

Produse și servicii cu prețuri mai mari în 2022

În 2021, românii au avut de înfruntat scumpiri în lanț la aproape toate bunurile și serviciile. S-au scumpit semnificativ carburanții, alimentele de larg consum, dar mai ales facturile la energie electrică și la gazele naturale.

Totul s-a scumpit în ultimul an. Gazele ocupă primul loc la acest capitol. La finalul anului trecut românii au plătit cu mai bine de 50% mai mult pentru un metru cub de gaze, față de aceeași lună a anului 2020.

Energia electrică, gazele naturale, combustibilii și alimentele s-au scumpit cel mai mult în anul 2021, iar octombrie este prima lună în care nu s-a înregistrat nicio ieftinire raportat la aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Nici anul acesta scumpirile nu lipsesc. În această situație Guvernul a încercat să găsească câteva soluții ș să ofere subvenții celor care nu reușesc să își plătească serviciile.

Inflația a atins un nivel record în ultimul deceniu. Datele Institutului Național de Statistică arată că inflația a urcat, luna trecută, la aproape 8,2%, după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, față de aceeași lună din 2020. Scumpiri mari sunt însă și la alimente.

În ce domenii se resimt cel mai mult majorările

Vor resimți majorările de preț cei nu mai puțin de 3,7 milioane de consumatori clienți casnici, ce au rămas racordați la sistemul centralizat și nu și-au ales o ofertă de furnizare a energiei electrice sau a gazului natural, din piața concurențială. Chiar și așa și cei care au făcut acest lucru se luptă cu majorarea prețurilor furnizorilor de servicii.

Luna ianuarie a anului 2022 a venit cu prețuri şi mai mari în supermarketuri. Față de luna decembrie am observat scumpiri la anumite produse. Printre care lapte, margarină și apa. Prețul total al unui coș de cumpărături a crescut cu 23 % de la o lună la altă.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri au fost consemnate la alte servicii (plus 7,03%), cele de apă, canal, salubritate (6,51%) şi serviciile de îngrijire medicală (5,58%).

Guvernul României a impus pe 25 ianuarie, ordonanța de urgență pentru plafonarea prețului la gaze și energie electrică. Premierul Nicolae Ciucă a avut o scurtă declarație de presă, în care a prezentat principalele măsuri care se vor aplica de la 1 februarie 2022. Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze care va fi aplicată de la 1 februarie, nu se pate aplica retroactiv, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Din fericire, în luna ianuarie 2022, a intrat în vigoare majorarea salariului minim pe economie, dar și o serie de ajutoare de stat acordate pensionarilor. De exemplu, în prima lună din an, niciun pensionar din țară nu a încasat un venit mai mic de 2.200 de lei de la stat.