Home » Când, unde, cum » Cum e bine să folosești centrala termică pentru a reduce consumul de gaze. Sfaturi prețioase

Cum e bine să folosești centrala termică pentru a reduce consumul de gaze. Sfaturi prețioase

Cojocaru Cristian / 19.09.2021, 13:36
Cum e bine să folosești centrala termică pentru a reduce consumul de gaze. Sfaturi prețioase

Facturile la utilități îți creează uneori neliniște din cauza sumelor mult prea mari. Există totuși câteva secrete pe care, dacă le pui în aplicare, poți face economie. Află cum este bine să folosești centrala termică pentru a reduce consumul de gaze.

Cum să faci economie cu centrala termică

Consumul crescut de gaze determină și o creștere a facturii la gaze. Pentru a-ți ține costurile sub control, trebuie să iei în considerare următoarele sfaturi, iar acest lucru din cauză că unul dintre motivele unei facturi mai mari la gaz constă în faptul că faci unele greșeli fără să îți dai seama.

Pentru a putea face economie, în primul rând trebuie să știi ce fel de centrală termică folosești. Recomandat este să folosești una economică, astfel că dacă nu ai încă centrală, fii sigur că te orientezi spre una cu o clasă superioară a consumului. Astfel, din start vei ști că dispozitivul în sine este unul economic.

În cel de-al doilea rând, putem aduce în discuție setarea corectă a centralei, setând corespunzător temperatura apei calde. Astfel, valoarea acesteia ar trebui să fie de 50 de grade Celsius, pentru că dacă este prea fierbinte, vei utiliza și apă rece, iar apa încălzită a suferit procesul degeaba.

Un alt lucru de avut în vedere este faptul că atunci când folosești apă caldă, ai grijă ca aceasta să nu se risipe, lăsând-o curgând. Indiferent de ce anume ar interveni, recomandat este să oprești utilizarea apei calde, iar acest nou obicei vei vedea că îți va aduce mai multe economii de-a lungul timpului.

centrala termică
Afla micile trucuri cu ajutorul carora facturile la gaze sunt mai mici

Secrete pentru ca factura la gaz să fie mai mică

Dacă nu deții un detector de gaze, află că acesta este un dispozitiv foarte util. În primul rând pentru că vei fi imediat informat că ar exista posibile probleme la centrală, un exemplu fiind scurgerile de gaze și în cel de-al doilea rând, pentru că acesta îți poate salva viața, astfel că riscul de explozii este mult mai scăzut.

Reviziile periodice fac și ele parte din această listă de recomandări pentru facturi mai mici. Atât timp cât aceasta va funcționa perfect, vei ști că al său consum va fi încadrat în parametri normali. Totodată, ai grijă să verific și instalația de încălzire și de schimbarea filtrelor anticalcar. Pentru a evita facturi mai mari din diferite motive, ai grijă să îți citești lunar indexul.

Pentru facturi mai mici, setează termostatul centralei în așa fel încât temperatura la interior să nu fie mai mare de 24 de grade Celsius. Acest nou obicei ți-ar putea reduce factura la gaz cu 15%. De reținut faptul că orice temperatură mai mare de 19 grade Celsius la interior va însemna o creștere a consumului de gaze.

Caloriferele necesită și ele atenție, astfel că evită se le acoperi cu diferite materiale precum perdele sau draperii, ori alte piese de mobilier. În acest fel, vei limita distribuția uniformă a căldurii, iar aerul încălzit nu va circula în modul în care ar trebui. Pierderile de căldură generate din această cauză pot ajunge până la 15%. Tot în cazul caloriferelor, ai grijă ca temperatura apei din acestea să fie de 70 de grade Celsius în cazul centralelor termice conveționale, în timp ce la cele în condensație, temperatura trebuie să fie între 55- 60 de grade Celsius.