Home » Știri » Știri sociale » Punerea banilor la comun în cuplu – când e bine ca banii tăi să fie, de fapt, banii voștri

Punerea banilor la comun în cuplu – când e bine ca banii tăi să fie, de fapt, banii voștri

Pană Emanuela / 23.01.2021, 14:55

Banii reprezintă o sursă majoră de conflict pentru aproape 30% dintre cupluri, potrivit studiilor. Te-ai întrebat vreodată de ce aceștia reprezintă motivul multor neînțelegeri într-o relație? Majoritatea certurilor care au la bază finanțele nu sunt, de fapt, despre bani, ci mai degrabă despre felul în aceștia sunt cheltuiți, partenerii având valori și, eventual, scopuri diferite. Află, în continuare, care sunt avantajele și dezavantajele punerii banilor la comun.

Punerea banilor la comun în cuplu

Când vine vorba despre bani, cuplurile au de ales între două metode de gestionare a veniturilor: ori îi pun la comun, ori fiecare cu banii lui. Experiențele de zi cu zi au arătat că nu există o variantă bună și una proastă, doar aplicabilitate cu succes sau fără, iar asta depinde de fiecare cuplu în parte.

Multe dintre familiile moderne sau cuplurile care locuiesc împreună sunt separate financiar, fiecare parte alegând să își cheltuiască banii după bunul plac și în funcție de necesități, împărțind cheltuielile comune. În astfel de cazuri, banii devin un simbol al controlului, iar faptul că partenerii aleg să nu îi împartă poate trăda o lipsă de încredere în capacitățile celuilalt de a gestiona finanțele, iar în unele cazuri, chiar egoism. În general, cuplurile care aleg să își țină banii separat sunt cele formate din persoane puternice, independente și nonconformiste.

Astfel, banii, pe cât sunt ei de simpli ca și concept, pe atât de complicați ca implicații devin.

Este adevărat că banii sunt importanți într-o relație, însă aceștia nu ar trebui să condiționeze fericirea celor doi îndrăgostiți. Așadar, indiferent de metoda de gestionare aleasă, important este ca ei să nu devină o sursă de neînțelegeri și probleme în cuplu.

Citește și: De ce cuplurile căsătorite din Japonia obișnuiesc să doarmă separat. Motivul este uimitor

Când ar trebui ca banii tăi să devină banii voștri

Conflictele în cuplu care pornesc de la bani ar putea fi un barometru relațional și un indicator că cei doi nu sunt sincronizați pe aceleași valori. În ceea ce privește momentul în care banii ar trebui puși la comun, Dr. D. Olson, profesor la Universitate din Minnesota, SUA, a identificat 5 întrebări care i-ar putea ajuta pe îndrăgostiți să înțeleagă dacă sunt sau nu financiar compatibili. Acestea sunt:

  • Suntem de acord cum cheltuim banii?
  • Nu am preocupări legate de modul în care partenera/ul gestionează banii?
  • Sunt satisfăcut/ă de deciziile noastre privind economiile
  • Luarea deciziilor financiare nu sunt dificile?
  • Datoriile mari nu sunt o problemă?
Bugetul în cuplu: comun sau separat?
Bugetul în cuplu: comun sau separat?

Iată, de asemenea, și câteva avantaje și dezavantaje ale bugetului comun, implicit ale sistemului de separare a banilor:

Cumpluri care aleg să-și țină banii separat

Avantaje: este un sistem care te poate scăpa de griji dacă partenerul tău este „mână largă“ și obișnuiește să se întindă mai mult decât îi permite, în mod normal, buzunarul. Această variantă este lejeră și avantajoasă în special pentru tineri și pentru cei care nu au copii împreună.

Dezavantaje: unul dintre dezavantajele majore apare atunci când unuia dintre parteneri i se pare că plătește mai mult pentru chestiunile comune. Subiectul banilor poate deveni spinos atunci când cheltuielile curente împărțite și facturile sunt permanent mai mari decât cele de care ar trebui să se ocupe iubitul sau soțul.

Cumpluri care pun banii la comun (despre acestea se spune că sunt mai unite, au o încredere sporită unul în celălalt și au convingerea că vor rămâne pentru tot restul vieții în formula actuală)

Avantaje: cei doi scapă de veșnicele calcule și permutări legate de încasări și cheltuieli și de multa bătaie de cap. De asemenea, balanța de forțe în cuplu este, în sfârșit, echilibrată.

Dezavantaje: dacă cel care gestionează banii nu are minime calități manageriale, situația ar putea fi dezastruoasă.