Home » Știri » Știri sociale » Rețetă de baclavale. Cum le faci la fel de bune precum cele din Turcia

Rețetă de baclavale. Cum le faci la fel de bune precum cele din Turcia

Pană Emanuela / 01.08.2021, 15:45
Rețetă de baclavale. Cum le faci la fel de bune precum cele din Turcia

Supranumită și regina deserturilor turcești, baclavaua este unul dintre cele mai populare deserturi din lume, reușind să-i cucerească chiar și pe cei mai pretențioși degustători. Istoria acestui „dulce păcat“ este una contoversată, întrucât mai multe popoare au încercat să-și atribuie originile baclavalei. Te invităm să descoperi în continuare cum poți să faci baclavale la fel de bune ca cele din Turcia.

Rețetă de baclavale. Ingrediente

Când spui Turcia te gândești automat la turkish delight, baclava și mic dejun turcesc, reprezentative pentru țara situată pe două continente. Una dintre cele mai căutate rețete atunci când vine vorba despre bucătăria turcească este fără doar și poate baclavaua, aceasta reprezentând motivul pentru care mulți turști aleg să viziteze Turcia.

Baclavaua turcească, mâncărurile tradiționale, și dulciurile însiropate și extrem de gustoase sunt apreciate de un număr impresionant de români. Bănuim că ai dat click pe acest articol pentru că ești unul dintre ei, fapt pentru care vrem să împărtășim cu tine o rețetă perfectă de baclavale, care îți vor lăsa gura apă.

Totuși, înainte de a trece la lista de ingrediente, haideți să povestim puțin despre originea baclavalei. Se crede că baclavaua ar fi luat naștere în Mesopotamia, unde oamenii au inventat un aluat pe care l-au copt și peste care au adăugat miere ca să fie mai bun. În prezent, pe tema inventării acestui dulce încă se poartă bătălii, între turci, bineînțeles, greci și chiar arabi, care nu se lasă nici ei mai prejos.

Indiferent care ar fi popurul care deține adevărul și, totodată, supremația când vine vorba de baclava, un lucru e cât se poate de cert: acest desert place aproape oricui. Rețeta variază în funcție de locul în care este preparată, iar dacă o vei urma pe cea din rândurile de mai jos, vei obține baclavale la fel de gustoase ca cele din Turcia.

INGREDIENTE:

  • 500 grame foi de plăcintă subţiri;
  • 450 grame de zahăr;
  • 200 grame de nuci măcinate (acestea pot fi înlocuite cu alune, caju, fistic sau migdale);
  • 125 grame de unt;
  • o lingură cu zeamă de lămâie;
  • 50 ml de ulei.

Citește și: Ce lucruri nu trebuie să faci niciodată în Turcia

Cum le faci la fel de bune ce cele din Turcia

După cum spuneam și mai sus, baclavaua este bine primită și la noi, iar în timp ce unii preferă să o consume caldă, alții preferă să o servească rece, alături de o limonadă sau diverse sortimente de vinuri.

Rețetă de baclava. Ingrediente și mod de preparare
Rețetă de baclava. Ingrediente și mod de preparare

MOD DE PREPARARE:

  1. Se pun 130 ml de apă într-o oală, se adaugă zahărul și se amestecă bine, până ce se dizolvă cristalele. După ce se aduce siropul la punctul de fierbere, se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă 5 minute la fiert.
  2. Separat, se pune la topit untul într-o tigaie și se adaugă uleiul, amestec cu care se ung foile de plăcintă.
  3. Se pun 3-4 lingurițe de ulei într-o tavă și se întinde pe toată suprafața acesteia. Mai apoi, se decupează foile de plăcintă după forma tăvii.
  4. Se așează 3 foi de plăcintă în tavă, cu grijă să nu se rupă, iar mai apoi se adaugă două linguri de grăsime (untul topit cu ulei) deasupra și se întinde amestecul pe toată suprafața foilor.
  5. Se repetă operațiunea la fiecare 3 foi de plăcintă, iar când se ajunge la jumătatea pachetului se adaugă nucile măcinate.
  6. Se taie foile pe lungime și pe lățime, în formă dreptunghiulară, cu un cuțit bine ascuțit.
  7. Se toarnă grăsimea rămasă peste  prăjitură și se întinde bine.
  8. Se bagă tava la cuptorul preîncălzit și se lasă pentru aproximativ 30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, până se rumeneşte.
  9. Se scoate baclavaua de la cuptor, se lasă să se răcească, și se adaugă siropul din zahăr, apă şi zeama de lămâie. Se presară nucile măcinate deasupra.

Poftă bună!