Home » Știri » Știri sociale » Rețetă simplă de gogoși la cuptor. Sunt absolut senzaționale

Rețetă simplă de gogoși la cuptor. Sunt absolut senzaționale

Pană Emanuela / 23.10.2021, 08:20
Rețetă simplă de gogoși la cuptor. Sunt absolut senzaționale

Pufoase, aromate, simple sau umplute cu ciocolată, gem sau alte delicii la borcan, gogoșile se numără, fără doar și poate, printre cele mai iubite deserturi. Irezistibile mai ales când sunt proaspete, gogoșile plac la fel de mult și copiilor, cât și celor mari. Și cum cele mai bune gogoți sunt cele pe care le prepari chiar tu, ne-am propus să-ți dezvăluim astăzi o nouă rețetă senzațională. Află, în continuare, cum prepari extrem de simplu și de ușor delicioasele gogoși la cuptor.

Rețetă simplă de gogoși la cuptor

Răspândite în întreaga lume, gogoșile sunt extrem de gustoase și au avantajul de a se face ușor. În prezent, există numeroase rețete de gogoși, care mai de care mai diferite, la fel ca și formele pe care le pot lua. Acest desert cu istorie datează chiar de pe vremea romanilor, când erau cunoscute sub denumirea de globulii.

Istoria gogoșilor este una interesantă, acestea fiind considerate chiar sacre în Evul Mediu, când erau preparate de către călugări în mănăstiri, pentru a fi oferite drept jertfă lui Dumnezeu. Ceva mai târziu, în perioada anilor 1400, gogoșile au început să fie populare și în Anglia, Germania și Olanda. În Germania, de exemplu, gogoșile erau umplute în special cu carne și ciuperci. În America, responsabili de răspândirea rețetei de gogoși au fost coloniștii olandezi. Astăzi, în America există chiar și o zi națională dedicată gogoșilor și este celebrată pe data de 3 iunie.

Inițial, gogoșile erau doar un aluat de dulce prăjit în untură de porc până ce deveneau aurii. Mai apoi, văzând că mijlocul gogoșii nu se prăjește la fel de repede ca partea exterioară, acest desert a început să fie umplut cu diverse compoziții care nu necesită prăjire. Căpitanul american Hansen Gregory a venit, însă, cu o altă soluție, și anume găurire centrului gogoșilor, astfel încât acestea să se rumenească mai bine.

Acum că v-am povestit câte ceva despre istoria acestui preparat îndrăgit putem trece la treabă. Astăzi vă prezentăm o rețetă mai sănătoasă de gogoși, astfel că nu va mai fi nevoie să le prăjești în ulei. Așadar, iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:

  • 350 g făină;
  • 180 ml lapte călduț;
  • 10 g drojdie uscată;
  • 1 lingură unt nesărat;
  • 80 g zahăr;
  • 1 ou;
  • 1 vârf de linguriță nucșoară;
  • 1/2 linguriță sare.

Pentru glazurat (opțional):

  •  zahăr pudră vanilat;
  •  glazură de ciocolată.

Citește și: Rețetă de gogoși de la chef Sorin Bontea. Trucuri uimitoare ca să iasă mari și pufoase

Sunt absolut senzaționale

Gogoșile la cuptor se fac extrem de rapid și sunt cel puțin la fel de gustoase ca cele făcute în tigaie. Aluatul este unul simplu, având un gust de desert clasic, pe care toată lumea îl adoră.

Cum faci cele mai bune gogoși la cuptor. E musai să le încerci
Cum faci cele mai bune gogoși la cuptor. E musai să le încerci

Pe lângă faptul că este cea mai sănătoasă rețetă de gogoși, aceasta te scapă și de grija de a „păzi“ gogoșile să nu se ardă sau să se îmbibe în prea mult ulei.

Mod de preparare:

  1. Se pune într-un castron mare o treime din laptele călduț, se sfărâmă drojdia înăuntru și se lasă să stea 5 minute.
  2. Într-un bol de dimensiuni mai mici, se combină restul de lapte cu zahărul și untul. Se adaugă în bolul mare și se amestecă bine.
  3. Se adaugă oul și se amestecă până la omogenizare.
  4. Se adaugă făina în ploaie, nucșoara și sarea și se amestecă bine. Dacă aluatul format este lipicios, se mai adaugă făină.
  5. Se frământă aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină timp de 5 minute, până ce acesta devine maleabil, elastic.
  6. Se formează o bilă mai mare de aluat, care se pune într-un vas uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut până se dublează volumul.
  7. Se întinde aluatul cu un sucitor, nu foarte gros pentru că, în cuptor, gogoșile își vor dubla/tripla mărimea.
  8. Se decupează gogoșile cu un pahar normal. Dacă optezi pentru gogoși cu gaură în mijloc, tot ce trebuie să faci este să folosești un pahar de țuică, un dop sau chiar un capac de ruj și să decupezi centrul gogoșii.
  9. Se pune o hârtie pergament pe o tavă, după care se pun gogoșile pe ea.
  10. Se acoperă gogoșile cu un prosop curat și se lasă 45 de minute așa.
  11. Se dau gogoșile la cuptorul preîncălzit pentru 7-10 minute.
  12. Când gogoșile s-au făcut, se scot și se lasă la răcit pentru 5 minute.
  13. Se presară zahăr pudră deasupra sau se acoperă în glazură de ciocolată.

Poftă bună!