Home » Știri » Știri sociale » Schimbarea furnizorului de energie electrică. Ce trebuie să știi, dacă vrei să îți schimbi furnizorul

Schimbarea furnizorului de energie electrică. Ce trebuie să știi, dacă vrei să îți schimbi furnizorul

Voicu Costin / 07.02.2022, 20:00
Schimbarea furnizorului de energie electrică. Ce trebuie să știi, dacă vrei să îți schimbi furnizorul

Problemele din ultimile luni privind consumul de curent raportat la valoarea facturilor primite de consumatori au fost tot mai des întâlnite. De când s-a oferit o șansă de trecere pe piața concurențială din piață reglementată, românii au întâmpinat adesea probleme cu achitarea facturilor care erau deseori mărite și de încă 5 ori valoarea lor. Cum îți poți schimba furnizorul de energie? Iată ce trebuie să știi dacă vrei să faci acest pas!

Schimbarea furnizorului de energie electrică

Pentru a trece din piața reglementată în piața concurențială sau pentru a prelungi valabilitatea contractului pe piața liberă trebuie îndeplinite anumite cerințe. Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) au atenționat românii că, pentru a face această trecere, trebuie să se documenteze privind ofertele și prețurile furnizorilor locali de energie electrică.

Clienții finali casnici trebuie să știe că au dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică în termen de 21 de zile de la data solicitării și că furnizorul poate fi oricare din operatorii economici care au licență de furnizare de pe teritoriul României. Procesul de schimbare a furnizorului este unul gratuit fiind interzisă perceperea taxelor de către companii și că nu se aplică modificări de ordin tehnic.

„Este important de reținut că inițierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decât după ce clientul final a optat pentru noul furnizor. Iar în acest sens, se recomandă că, în prealabil, să se solicite și să se analizeze comparativ ofertele mai multor furnizori, astfel încât clientul final casnic să poată alege în cunoștință de cauza ofertată cea mai avantajoasă pentru el, dintre cele disponibile pe piață”, sugerează ANRE.

Ofertele furnizorilor se referă doar la prețul energiei, în timp ce factura include și tarifele de distribuție, de transport, precum și alte componente, precum certificatele verzi, contribuția pentru cogenerare, acciza și TVA.

La ce e bine să fii atent, înainte de semna contractul cu noul furnizor

Trebuie să fiți atenți la condițiile de facturare și condițiile pe care le impun companiile. Și perioada pe care trebuie să fie semnat contractul este importantă.

„Este recomandat să se facă o analiză comparativă a informațiilor conținute în ofertele de furnizare, ținând cont de preț, durata, modalități de plată, condiții de încetare a contractului etc., astfel încât să se poată face alegerea potrivită. Un instrument util în acest sens este aplicația interactivă „Comparator de preț pentru ofertele de furnizare a energiei electrice” pusă la dispoziție de ANRE la pagină proprie de internet, aplicație care este disponibilă și pentru utilizatorii care au acces la magazinele Google Play și Apple Store”, spun reprezentanții reglementatorului.

În urma discutării termenilor, clientul și furnizorul încheie contractul de furnizare, care va oferi servicii de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual. Clientul final trebuie să notifice, în scris, actualului furnizor, decizia de schimbare precizând și data încetării contractului de furnizare existent.

Clauzele contractuale necesită atenție fiind foarte importante. În cazul nerespectării termenilor furnizorului sau consumatorului, ambele părți pot înainta procese în judecată în urma cărora se pot plăti amenzi, de o parte sau de alta. De asemenea, clientul trebuie să se asigure că ofertele au condiții avantajoase pe tot parcursul perioadei contractuale și că respectă prevederile legale privind componentele care vor fi incluse în factura finală.