Home » Utile » În ce condiții poți renunța în avans la furnizorul actual de energie electrică. Detaliul menționat clar

În ce condiții poți renunța în avans la furnizorul actual de energie electrică. Detaliul menționat clar

Cojocaru Cristian / 07.01.2022, 11:46
În ce condiții poți renunța în avans la furnizorul actual de energie electrică. Detaliul menționat clar

În momentul în care o persoană fizică sau juridică dorește să renunțe în avans la contractele de energie electrică ce au fost încheiate pe o perioadă determinată și cu prețuri fixe, acestora li se poate impune plata unei taxe de reziliere. Află în ce condiții poți renunța în avans la furnizorul de energie electrică.

Care sunt condițiile pentru a renunța la furnizorul de energie electrică

O nouă OUG prevede noile condiții de încetare a contractului de furnizare a energiei electrice. Astfel, potrivit OUG 143/2001, Legea energiei electrice și a gazelor naturale a fost modificată. Potrivit actului normativ, la articolul 62 sunt prevăzute drepturile clientului final la energie electrică.

Tot aici se arată că s-a introdus o nouă posibilitate a furnizorilor de a impune clienților finali un comision de încetare a contractului. După cum se arată în lege, clientul final poate fi orice persoană fizică sau juridică ce achiziționează energie electrică pentru consumul propriu. Astfel, acest comision reprezintă o taxă de reziliere care are două forme:

  • comisionul de încetare care poate fi impus oricărui client final de energie electrică, indiferent că acesta este persoană fizică sau juridică;
  • comisionul de schimbare a furnizorului de energie electrică ce încadrează și comisionul de încetare, care poate fi impus după cum reiese din noile modificări prin OUG 143/2001, numai întreprinderilor medii și mari. Așadar, este precizat în mod expres că persoanelor fizice, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici nu li se poate impune un comision de schimbare a furnizorului, însă li se poate impune comision de încetare a contractului.

Astfel, legea arată că:

„(5) Clienții casnici, întreprinderile mici și microîntreprinderile au dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică sau participantul la piață implicat în agregare, fără niciun comision de schimbare.

(6) Prin derogare de la prevederile alin. (5), furnizorii de energie electrică sau participanții la piață implicați în agregare pot percepe clienților finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final.”

poți renunța furnizorul energie
Furnizorii de energie electrica pot percepe un comision de reziliere in avans

Care sunt condițiile de aplicare a comisionului

Această taxă de reziliere diferă însă în funcție de client și are aplicabilitate numai în cazul rezilierii anticipate. Astfel, persoanelor fizice, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici li se poate impună această taxă la o valoare mai mică, iar celorlalți clienți, o taxă mai mare, fiind vorba atât despre un comision de schimbare cât și un comision de încetare.

Pentru a putea fi aplicat, acest comision de încetare trebuie să îndeplinească anumite condiții după cum urmează:

  • să fie comunicat clar clientului înainte de încheierea contractului;
  • să fie prevăzut în contractul de furnizare semnat de client;
  • să fie proporțional și să nu depășească suma pierderilor economice directe cauzate de client furnizorului prin rezilierea contractului, inclusiv costurile oricărei investiții sau pachete de servicii deja furnizate clientului în temeiul contractului respectiv. Pierderile economice trebuie să fie probate direct și să poată fi demonstrată de către furnizorul de energie electrică.

Totodată, stabilirea condițiilor comisionului de încetare trebuie să fie monitorizată de către Autoritatea Națioanlă de Reglementare în domeniul Energiei. Așadar, după cum reiese, poate fi scos în evidență faptul că este vorba despre o posibilitate și nu despre o obligație. Chiar dacă legea permite perceperea unei taxe de reziliere, aplicarea ei rămâne la latitudinea furnizorilor.

Aceste schimbări sunt impsue de Directiva europeană 944/2019, reprezentând introducerea acestor comisioane. Potrivit actului normativ european, statele membre trebuie să fie sigură că acest comision nu este impus clienților casnici și întreprinderilor mici, conform avocatnet.ro.