Home » Știri » Știri sociale » Cât costă taxa de succesiune și cât de mult crește prețul cu cât aștepți mai mult timp s-o faci

Cât costă taxa de succesiune și cât de mult crește prețul cu cât aștepți mai mult timp s-o faci

Pană Emanuela / 18.07.2021, 20:18
Cât costă taxa de succesiune și cât de mult crește prețul cu cât aștepți mai mult timp s-o faci

Succesiunea reprezintă o procedură legală prin care se stabilește cine este moștenitorul sau cine sunt moștenitorii unei persoane decedate, precum și a cotelor ce revin fiecărui moștenitor și a bunurilor mobile și imobile care au aparținut defunctului. Acest act se face la notar și implică, bineînțeles, niște costuri. Acestea diferă în funcție de valoarea totală a bunurilor moștenite, dar și de timpul care trece de la deces. Cu cât trec mai mulți ani, cu atât taxa de succesiune crește. Mai multe detalii, în continuare.

Cât costă taxa de succesiune în 2021

Te-ai întrebat vreodată cât trebuie să plătească moștenitorii pentru o succesiune? Ei bine, trebuie să știi că fiecare succesiune diferă în funcție de mai mulți factori, printre care: numărul moștenitorilor, valoarea bunurilor moștenite, perioada de la deces, ultimul domiciliu, etc. Pentru a obține acest act trebuie să mergi la notariat, însă reține că nu toate notariatele fac succesiuni, din motive subiective care diferă de la birou la birou.

În termeni și mai simpli, în momentul în care o persoană moare, bunurile pe care le-a dobândit în timpul vieții (fie că vorbim despre bani, locuințe, terenuri, etc.) vor rămâne, potrivit legii, moștenitorilor săi, care pot fi, în funcție de caz, copii, soți și chiar alte rude. Pentru a intra în posesia acestor bunuri, moștenitorilor le revine obligația ca, în decursul unui an de la decesul persoanei în cauză, să meargă la notar pentru a face succesiunea.

Legea prevede ca moștenirea să se împartă în funcție de gradele de rudenie ale persoanelor rămase în viață. După cum aminteam și mai sus, pentru a face succesiunea trebuie plătite anumite taxe la notar. Acestea sunt compuse din onorariu notarial, taxa pentru cartea funciară și impozitul către stat.

Taxele notariale se calculează în funcție de valoarea totală a masei succesorale (pentru toate bunurile mobile și imobile) și se împart, în mod egal, între toți moștenitorii. În cazul în care există un singur moștenitor, acesta va suporta toate taxele.

Dacă vorbim despre bunuri imobile (casă, teren, apartament, spațiu comercial), trebuie să știți că valoarea taxei se va calcula conform Grilei Notariale. Deși costurile nu sunt fixe, o astfel de taxă de succesiune costă cel puțin 500 lei. La această sumă se va adăuga și costul certificatului de moștenitor, circa 300 de lei + TVA.

Citește și: Până când moartea ne va despărți. Când și de ce au devenit oamenii monogami

Cu cât crește prețul după 2 sau mai mulți ani de la deces

De remarcat că, în cazul în care succesiunea se dezbate în mai puțin de 2 ani de la deces, NU se plătește impozit la stat. Dacă trec cei doi ani de la deces sau mai mulți iar succesiunea nu este gata, se va plăti un impozit de 1% din valoarea totală a bunurilor moștenite, lucru valabil pentru imobile.

Cât costă taxa de succesiune în 2021
Cât costă taxa de succesiune în 2021

Pentru a putea intra în posesia moștenirii, trebuie să prezinți la notar și anumite acte. Iată care sunt acestea:

  • o cerere tip, prin care veți cere moștenirea care vi se cuvine, conform legii;
  • certificatul de deces, în original, al persoanei pentru care se face succesiunea;
  • certificatul de atestare fiscală, care să arate că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat;
  • certificatul de naștere și de căsătorie pentru soțul supraviețuitor, acolo unde este cazul;
  • certificatul de naștere și de căsătorie, dar și actul de identitate al fiecărui moștenitor;
  • actele de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire;
  • testamentul, acolo unde este cazul.

Notă: În cazul în care persoana care s-a stins din viață a lăsat un testament, toate bunurile sale vor fi împărțite conform acestuia.