Home » Știri » Știri sociale » Se schimbă modul de acordare a voucherelor de vacanţă. Suma a fost redusă la 800 de lei

Se schimbă modul de acordare a voucherelor de vacanţă. Suma a fost redusă la 800 de lei

Redactia Redactia / 26.03.2025, 13:22
Se schimbă modul de acordare a voucherelor de vacanţă. Suma a fost redusă la 800 de lei

Statul român a decis modificarea sistemului de acordare a voucherelor de vacanţă, reducând suma alocată de la 1.600 de lei la 800 de lei. Potrivit vicepreședintelui ANAT, Adrian Voican, suma va fi virată direct pe cardurile beneficiarilor, eliminând astfel presiunea asupra angajaților și angajatorilor.

„O comisie a Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT), Ministerului de Finanţe, Ministerului Muncii şi câţiva reprezentanţi ai industriei, emitenţii de tichete şi FHR, alături de ANAT, s-a reunit, la Bucureşti, ca să dăm o dată drumul la normele de aplicare la vouchere de vacanţă. Ştiţi că s-a redus cuantumul suportat de stat de la 1.600 lei la 800 lei pentru vouchere, dar nici măcar n-au avut o exprimare fericită în acea „ordonanţă trenuleţ” şi de aceea nu puteam să o aplicăm. Până acum nu s-au dat vouchere de vacanţă, pentru că nu existau norme de aplicare”, a declarat Adrian Voican.

Principalele modificări:

  • suma acordată de stat scade la 800 de lei, din care, după aplicarea taxelor, rămân 640 de lei disponibili pentru beneficiari;
  • banii vor fi virați direct pe card, eliminând necesitatea ca angajații să acopere inițial costurile și să aștepte decontarea;
  • angajatorii nu vor mai fi obligați să colecteze facturi și documente justificative pentru sumele cheltuite:
  • se așteaptă un Ordin de ministru care va stabili normele de aplicare și va permite deblocarea voucherelor de vacanță.

Citeşte şi: BOMBĂ! România rămâne fără banii din PNNR! Comisia Europeană suspendă plăţile din cauza pensiilor speciale!

Industria turismului a susținut constant eficiența voucherelor, argumentând că acestea au contribuit la creșterea numărului de unități de cazare din România de la 6.000 în 2006 la 26.000 în prezent. În 2024, România a înregistrat peste 30 de milioane de nopți de cazare și 14 milioane de turiști, dintre care 11,8 milioane au fost români.

Obiectiv: 10 milioane de turiști străini

Reprezentanții ANAT cer autorităților un target ambițios de 10 milioane de turiști străini în România în următorii ani, ceea ce ar presupune o creștere anuală de 20%. Pentru a atinge acest obiectiv, aceștia subliniază necesitatea unei mai bune promovări internaționale și investiții în tehnologie.

„Nu este imposibil. Un calcul matematic ne spune că dacă creştem cu 20%, timp de 8 ani de zile, am făcut 10 milioane. Nu e imposibil şi jumătate din populaţia ţării e bine, nu e ca în Franţa cu 100 de milioane de turişti anul acesta sau cu 84 de milioane în Spania. Dar să se poate. Sunt bani acolo. Adică chiar trebuie să facem nişte politici, că trebuie să săpăm un pic pământul ca să iasă petrolul, banii din turism, pentru că singuri nu ies. Şi ne lipsesc două lucruri: promovare şi tehnologie. Astea ne lipsesc astăzi. Produs turistic avem bunicel, totdeauna e loc de mai bine, dar nu produsul turistic ne ţine pe loc. Nu suntem în magazinele din toată lumea asta turistică şi nu suntem cunoscuţi, pentru că alţii au bugete uriaşe, de sute de milioane de euro multianuale. Noi în fiecare decembrie aşteptăm să se apropie bugetul, să ştim dacă în ianuarie putem să mergem la târguri sau nu”, a mai spus Adrian Voican.

Pentru a atrage mai mulți turiști, ANAT și partenerii săi au organizat evenimentul „Redescoperă Valea Prahovei”, ce acoperă principalele stațiuni montane: Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, Poiana Brașov, Bran, Moieciu, Fundata, Azuga și Câmpina.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128