Home » Știri » Știri sociale » Talonul mov de pensie: cum se poate obține online și ce pași trebuie să urmeze pensionarii care vor să-l primească

Talonul mov de pensie: cum se poate obține online și ce pași trebuie să urmeze pensionarii care vor să-l primească

Manolică Anca / 22.02.2022, 16:26
Talonul mov de pensie: cum se poate obține online și ce pași trebuie să urmeze pensionarii care vor să-l primească

Pensionarii români care vor să primească talonul mov de pensie în format electronic, trebuie să parcurgă anumiți pași înainte, pentru a putea folosi o aplicație care este deja disponibilă de câteva zile. Astfel, pentru început, este important să aibă cont online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Iată toti pașii care trebuie făcuți.

Cum poți obține online talonul mov de pensie

Vești bune pentru pensionarii care doresc să obțină talonul mov de pensie în format electronic. Aplicația care permite acest lucru a fost lansată în zilele trecute, iar în acest context, CNPP a publicat o serie de pași care trebuie urmați.

Astfel, este necesară utilizarea unei cereri tip care se completează și se semnează olograf/electronic, după care se încarcă accesând secțiunea „Depunere cereri și documente” din meniul „Comunicare cu publicul”, regăsit în cadrul portalului. Cererea poate fi adăugată în portal numai prin contul personal, iar pașii care trebuie urmați sunt aceștia:

  1. accesează contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a CNPP, introducând e-mail-ul și parola;
  2. accesează secțiunea „Completare formulare” -> „Depuneri cereri si documente” -> „Pensii” -> „Document de informare”;
  3. selectează „Transmiterea documentului de informare online” și completează câmpurile obligatorii din fereastra „Depunere documente”;
  4. documentul „Cerere pentru transmiterea documentului de informare online” se încarcă la acest pas. Documentul poate fi descărcat apăsâng click pe Descarcă aici din fereastra Fișiere de încărcat. După descărcare, cererea tip se completează, se semnează olograf/electronic, după caz și se încarcă prin apăsând pe butonul Alege fișier;
  5. la ultimul pas trebuie completat codul CAPTCHA din chenarul verde, apoi click pe butonul Salvează și trimite.

Important menționat este că anumite informații legate de datele de identificare sunt preluate în mod automat, dar pot fi modificate și de solicitant. Totodată, numerele dosarului de pensie și de alte drepturi/indemnizații sunt preluate în mod automat din sistem.

Solicitanții vor vedea un mesaje de genul „Cererea a fost transmisă cu succes către CNPP”, ceea ce înseamnă că cererea a ajuns, în vederea prelucrării, la casa teritorială de pensii care a fost selectată de fiecare persoană în parte.

Talonul mov de pensie
Talonul mov de pensie

Obținere talonul mov de pensie

La final, după toți pașii enumerați mai sus, solicitantul va primi un e-mail de informare cu numărul de înregistrare alocat din portalul CNPP, de la adresa portal@cnpp.ro. Ulterior, va sosi un alt e-mail de înregistrare a cererii în cadrul sistemului CNPP, care va conține și numărul alocat de Registratura casei teritoriale de pensii unde a fost depusă cererea.

Detaliile legate de cererea depusă pot fi văzute în secțiunea Cererile mele, iar în urma aprobării cererii, aceștia vor primi un e-mail final de confirmare.

De partea cealaltă, persoanele care doresc să obțină talonul mov de pensie prin e-mail trebuie să acceseze link-ul primit prin e-mail la momentul deschiderii contului în portalul CNPP. Există două variante în acest sens:

  1. prin intermediul site-ului CNPP, din contul utilizatorului: „Datele mele din sistemul public de pensii” – „Document informare plata pensie” (se poate accesa doar dacă solicitantul este logat în contul de portal sau a salvat anterior datele de logare în portalul CNPP);
  2. din e-mail-ul solicitantului unde se va transmite o informare cu link-ul către documentul generat.

Dacă persoana nu este logată, se va afișa mesajul „Raportul solicitat nu există”, situație în care trebuie procedat astfel:

  • se accesesază contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a CNPP, prin introducerea e-mail-ului și a parolei;
  • se accesează: „Datele mele din sistemul public de Pensii” – „Document informare plată pensie”.

Legea nr. 270/2021 a stabilit că CNPP va oferi pensionarilor cuponul de pensie în format electronic, numai în cazul în care beneficiarii care primesc pensia în cont curent sau cont de card solicită acest lucru printr-o cerere. În cazul celor care nu doresc să primească prin mijloace electronice, talonul va continua să vină în format fizic.

Pensionarii care nu optează pentru transmiterea prin mijloace electronice a talonului mov îl vor primi în continuare în format fizic, informează avocatnet.ro.