Home » Știri » Știri sociale » Ce este talonul mov de pensie și cine sunt pensionarii care primesc acest talon în România

Ce este talonul mov de pensie și cine sunt pensionarii care primesc acest talon în România

Nechifor Ioana / 30.03.2021, 17:03
Ce este talonul mov de pensie și cine sunt pensionarii care primesc acest talon în România

Ce este talonul mov de pensie și cine sunt pensionarii care primesc acest talon? Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit cu informații importante pentru pensionari, astfel încât toți cei care își primesc pensiile prin intermediul băncii să aibă și un document cu privire la drepturile lor bănești care le revin lunar. Ministrul Muncii a ținut să precizeze clar faptul că fiecare persoană care se regăsește în această situație va primi, acasă, acest talon.

Ce este talonul mov de pensie. Explicații de la ministrul Muncii

Ce este talonul mov de pensie? Este un talon care se adresează acelor pensionari care își primesc pensiile prin bancă. Așadar, talonul este un document de informare cu privire la suma care se achită în cont și care reprezintă de altfel pensia acelei persoane.

Ce este talonul mov de pensie și cine sunt pensionarii care primesc acest talon în România
Ce este talonul mov de pensie

Ministrul Muncii – Raluca Turcan a ținut să precizeze faptul că, din 15 martie 2021, fiecare pensionar care își primește pensia prin această modalitate va primi acasă și acest talon mov. Poștașul este responsabil să-i aducă în fiecare lună beneficiarului acest talon mov de pensie. Astfel, cei care își primesc pensiile prin cont bancar vor primi acest talon.

Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poştaşii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-şi primească drepturile prin bancă. Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuţie clară cu Poşta Română, care nu respecta de 15 ani o obligaţie contractuală: în baza unui contract existent şi a unei plăţi de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari, declară Raluca Turcan, conform Agerpres.

Ministrul Muncii - Raluca Turcan
Ministrul Muncii – Raluca Turcan

Ministrul Muncii a mai ținut să precizeze faptul că această obligație de a-i trimite pensionarului talonul acasă îi revine Poștei. Acesta este un serviciu plătit și asigurat de Casa Națională de Pensii, care achită astfel suma de 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov.

Diferența dintre talonul mov de pensie și talonul roșu de pensie

Având în vedere legislația în vigoare, fiecare pensionar din România are dreptul să primească lunar un talon de pensie în momentul în care acești bani ajung la el.

Așa cum menționam mai sus, în cazul în care pensionarul își încasează banii prin intermediul cardului bancar, atunci el va primi acasă un talon mov de pensie cu suma respectivă.  Sau altfel spus un document de informare cu privire la drepturile bănești care îi revin din partea statului lunar după activitatea de muncă încheiată.

În cazul pensionarilor care își primesc banii la domiciliu, atunci acestora li se emite un talon de culoare roșie, în care este specificată suma respectivă, și care reprezintă de altfel documentul de plată.

Ce pensii sunt în România

În ceea ce privește pensiile din România, ministrul Muncii spunea la un moment dat că sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei.

Există o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat, declara Raluca Turcan.

La polul opus, sunt aproximativ 90.000 de români care nu au dreptul nici măcar la pensia minimă socială. Ei se regăsesc în această situație pentru că nu au stagiul minim de contributivitate,  respectiv de 15 ani.