Home » Știri » Știri sociale » Tichete de masă 2021. Creșterea infimă care se aplică începând cu luna octombrie

Tichete de masă 2021. Creșterea infimă care se aplică începând cu luna octombrie

Alexandru Cazacu / 08.10.2021, 23:43
Tichete de masă 2021. Creșterea infimă care se aplică începând cu luna octombrie

Începând din această lună, valoarea tichetelor de masă și a celor de creșă va crește, conform unor ordine ale Ministerului Muncii. Cu toate acestea, majorarea nu este una tocmai semnificativă. Hai să vedem cu cât va crește de fapt valoarea tichetelor de masă.

Creșterea infimă care se aplică valorii tichetelor de masă începând cu luna octombrie 2021

În ceea ce privește tichetele de masă, acestea sunt bilete cu valoare, pe care un angajator le poate oferi salariaților săi în fiecare lună. Angajații pot folosi aceste tichete numai pentru achitarea mesei sau pentru a achiziționa diferite produse alimentare.

După cum vă spuneam, conform ordinelor nr. 901/2021 și 902/2021 ale Ministerului Muncii publicate miercuri în Monitorul Oficial, valoarea nominală a tichetelor de masă crește de la 20,01 lei (valoare de până acum), la 20,09 lei. De asemenea, crește și suma acordată prin tichetele de creșă de la 480 de lei, cât era până acum, la 490 de lei. Majorările se aplică pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022,potrivit avocatnet.ro.

”Pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 20,09 lei”, potrivit ordinului 902/2021.

Tichete de masă 2021. Cu cât va crește valoarea acestora din octombrie
Tichete de masă 2021. Cu cât va crește valoarea acestora din octombrie

Cum se acordă tichetele de masă

Ei bine, atât procedura, cât și condițiile de acordare a acestor bilete valorice către angajați sunt stabilite de Legea 165/2018 cu privire la acordarea biletelor de valoare. Conform actului normativ, tichetele de masă sunt acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană și pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea produse alimentare. De asemenea, aceste tichete pot fi acordate sub formă de bilete de valoare sau pe suport electronic, sub forma unui card de cumpărături.

Conform Legii menționate mai sus, numărul de tichete lunar pe care îl poate primi un salariat nu poate să depășească numărul de zile lucrate. De asemenea, acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele de masă.

Ce sunt tichetele de creșă și cum se acordă

În ceea ce privește tichetele de creșă, acestea se pot acorda în fiecare lună salariaților care nu beneficiază de concediul si de indemnizația care se acordă pentru creșterea copilului de până la 2 ani, (3 ani în cazul copililor cu handicap). Ei bine, pentru a beneficia de tichetele de creșă, angajații trebuie să facă o cerere, care va fi însoțită de următoarele documente:

  • documentul doveditor eliberat de creșa sau de către unitatea educațională unde copilul este înscris;
  • o declarație pe propria răspundere că celălalt părinte (sau, după caz, tutorele) nu beneficiază de tichetele de creșă;
  • o declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de concediul și indemnizația menționată mai sus;
  • livretul de familie, însă dacă acesta nu a fost eliberat, cererea va fi însoțită de copia certificatului de naștere al copilului sau a extrasului de naștere. În cazul depunerii extrasului de naștere, beneficiarul tichetelor trebuie să depună la angajator copia certificatului de naștere, în termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia;
  • alte documente pe care angajatorul le solicită.