Home » Știri » Știri sociale » Vignetă Bulgaria 2022. Ce prețuri sunt pentru un weekend, o săptămână, 1 lună, 3 luni sau 1 an

Vignetă Bulgaria 2022. Ce prețuri sunt pentru un weekend, o săptămână, 1 lună, 3 luni sau 1 an

Manolică Anca / 05.07.2022, 12:20
Vignetă Bulgaria 2022. Ce prețuri sunt pentru un weekend, o săptămână, 1 lună, 3 luni sau 1 an

Indiferent dacă ești doar în tranzit sau intenționezi să rămâi câteva zile pe tărâm bulgăresc, este obligatoriu să deții o vignetă valabilă. În cazul în care omiți sau uiți să faci acest lucru, ești pasibil de amendă. Iată cât costă o vignetă în Bulgaria în 2022 pentru diferite perioade de timp și cum poate fi ea achiziționată.

Vignetă Bulgaria 2022. Tot ce trebuie să știi

Odată ce ai intrat în Bulgaria, nu uita să cumperi vigneta! Chiar și dacă ești doar în tranzit pe teritoriul țării vecine. În caz contrar, poți primi o amendă pe care sigur nu ai dori-o.

Pentru a veni în sprijinul tuturor participanților la trafic, autoritățile de la sud de Dunăre au emis și e-vigneta. În cazul autovehiculelor cu masa totală admisibilă mai mică de 3,5 tone funcționează sistemul de emitere a vinietelor electronice, iar pentru celelalte categorii (microbuze, automarfare, autocare) funcționează sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll) (www.bgtoll.bg).

O vignetă pentru Bulgaria în 2022 poate fi eliberată pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru weekend (vinieta de sfârșit de săptămână) numai pentru autoturisme și mijloacele de transport cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone. Emiterea se face în baza numărului de înmatriculare și este valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia.

Prețul pentru o vignetă în Bulgaria, valabilă pentru anul 2022, pentru categoria de autovehicule cu masă totală admisibilă mai mică de 3,5 tone, variază după cum urmează:

  • 1 săptămână – 15 leva / aproximativ 7.5 euro / aproximativ 38 de lei;
  • 1 lună – 30 leva / aproximativ 15 euro / aproximativ 75 lei;
  • 3 luni – 54 leva / aproximativ 27 euro / aproximativ 135 lei;
  • 1 an – 97 leva / aproximativ 49 euro / aproximativ 243 lei;
  • 1 week-end – 10 leva / aproximativ 5 euro / aproximativ 25 lei (aceasta este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00, până în ziua de duminică, ora 23:59)
Vignetă Bulgaria 2022
Vignetă Bulgaria 2022

Vigneta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei

În caz contrar, te expui riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru deplasarea fără vinietă pe un segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ai achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.

Aceasta taxă trebuie achitată la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit. Valoarea acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile autovehiculului, astfel:

  • Autoturisme – 70 leva (aprox. 36 euro);
  • Autocamion cu greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 euro);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 euro);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 euro);
  • Autovehicule de transport pasageri cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 euro).

Rețeaua de distribuire a vinietei electronice din Bulgaria este formată din stații de alimentare cu combustibil (Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD), oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.

Vinieta electronică se poate cumpăra on-line prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica).

Atenție! Dacă achiziționezi o vignetă electronică pentru Bulgaria, valabilă pentru 2022, prin transfer bancar, ea se activează după aproximativ trei zile lucrătoare. În schimb, în cazul achitării on-line cu card bancar (e-banking), activarea se produce în decurs de câteva minute.

Pe întregul teritoriul țării de la sud de Dunăre sunt montate terminale de autotaxare tip bancomat, de unde șoferii pot să își achiziționeze vinieta electronică.